StoryEditorOCM
Baštinapotpisan važan ugovor

Prekrasan trenutak u prekrasnom gradu: Kreće obnova 94 portala koji krase šibensku staru jezgru

Piše Toni Veljača
27. travnja 2022. - 13:44
Nikola Grubic, drustvo Juraj Dalmatinac, Tajana Plese, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda i Edvin Dragicevic, dekan Umjetnicke akademije Split predstavili su obnovljeni prolaz pod kulom Tambača.  Niksa Stipanicev/Cropix

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, Hrvatski restauratorski zavod te Umjetnička akademija u Splitu, na za Šibenčane, nekoć vrlo značajnom mjestu, trgu četiri bunara, potpisali su sporazum o suradnji s ciljem realizacije projekta JURAJ OBNOVA – zaštita i obnova portala kulturno-povijesne cjeline Šibenika.

Suradnja je to koja garantira nastavak obnove šibenske stare jezgre, a prema riječima ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda, Tajane Pleše, osim obnove gradske jezgre, suradnja će iznjedriti i buduće stručnjake koji će i u budućnosti raditi na očuvanju šibenske baštine.

image

Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

- Ono što će biti konačan ishod svega, kroz nekoliko godina, je obnova svih tih šibenskih portala koji zapravo čine Grad. Ali i ne samo to, ovim sporazumom, omogućit ćemo edukaciju budućih stručnjaka. To je jedan veliki zalog za budućnost, jer će ti stručnjaci i u budućnosti svojim djelima trajno čuvati ovu prekrasnu baštinu – naglasila je Pleše.

Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" naglasio je da je cilj Društva, uz podršku Hrvatskog restauratorskog zavoda, Umjetničke akademije iz Splita te šibenskog konzervatorskog odjela u periodu koji slijedi, obnoviti 94 portala koji krase gradsku jezgru.

- To je prioritet konzervatorskog odjela u Šibeniku. Ovisno o našoj snazi i mogućnostima vidjet ćemo kojom će to brzinom ići. Svakako, mislim da ovom suradnjom započinje jedna lijepa priča kojom će grad Šibenik svakim danom dobivati jednu dodanu vrijednost – dodao je Grubić.

image

Nikola Grubić

Niksa Stipanicev/Cropix

Podsjetimo, Društvo Juraj Dalmatinac do sada je realiziralo brojne projekte koji se tiču očuvanja stare gradske jezgre. Od arhitektonsko-geodetskog snimanja koje je početak i osnova svih intervencija, informacijskog sustava i prikupljanja podataka o svakom objektu kojih je u Šibeniku oko 2000, pa do uređenja zapuštenog prostora koje je Društvo dobilo od grada Šibenika.

Važnost ovog projekta istaknuo je i dekan Umjetničke akademije u Splitu, Edvin Dragičević.

- Ovo je jedan prekrasan trenutak u prekrasnom gradu, uživajmo u njemu. Potpisivanjem ovog ugovora, rekao bi da započinje jedna lijepa suradnja, koja je nekim manjim zahvatima u šibenskoj staroj jezgri već testirana. Nadam se da ćemo za nekoliko godina moći prošetati šibenskom starom jezgrom i uživati u svim tim obnovljenim portalima, znajući da smo sudjelovali u nečem prekrasnom – zaključio je Dragičević.

26. travanj 2024 15:27