StoryEditorOCM
BaštinaNova akcija ‘Jurja Dalmatinca‘

Počinje uređenje jedne od najstarijih šibenskih ulica: Mračan, zapušten i opasan prostor u srcu grada postat će prošlost

Piše Marija Lončar
27. siječnja 2022. - 13:35

Tek što su završili sa sanacijom i rekonstrukcijom kamenog stubišta na Skalicama koje je krajem prošle godine zasjalo u novom ruhu, Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" kreće u novu akciju. Ovaj put kocka je pala na uređenje dijela Ulice Jurja Dalmatinca u neposrednoj blizini katedrale sv. Jakova.

Riječ je o projektu, kako je istaknuo predsjednik Društva Nikola Grubić, vrijednom 300.000 kuna, a obuhvaća uređenje ulaza na plato Četiri bunara te kulu Tambača koja se nadovezuje na istoimenu palaču, odnosno palaču Pelegrini tvoreći nadsvođeni prolaz iznad ulice.

Već godinama okolni stanari ukazuju na derutno stanje tog prolaza sa zidova i svodova kojeg se osipa kamenje i pada na ulicu prijeteći sigurnosti prolaznika. Mračan i zapušten prostor do kraja godine do kada bi, kako je najavio Grubić, radovi trebali biti gotovo, postat će stvar prošlosti.

image
Nikola Grubic predsjednik Drustva Juraj Dalmatinac
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Društvo "Juraj Dalmatinac" prije nekoliko godina pokrenulo je priču uređenja arhitektonskih detalja, a ove godine počinjemo i s uređenjem jedne od najstarijih ulica u Šibeniku. Ovaj projekt je dosta zahtjevan, financijski i tehnički, a provest ćemo ga u tri faze. Uređujemo dio ulice od oko 25 metara, što podrazumijeva portal i grb te 250 metara četvornih zidova kao i 300 metara četvornih nadsvođa koje ćemo sanirati. Kao što vidite, prostor je zapušten i dosta prljav, a i statički je nesiguran. Stoga ćemo na nekim pozicijama promijeniti čak i klesane kamence i zamijeniti ih novim. Dosta kamenja se i osipa, pa ćemo i to također sanirati. Dakle, osim dekorativnog uređenja, napraviti ćemo i statičku sanaciju ovog prostora kako bi bio siguran za prolaz – kazao je Grubić.

Dodao je kako se se uređenje ovog prostora nadovezuje na neki način i na nedavno predstavljeni novi projekt revitalizacije dvojnih bedema koji nekadašnji tzv. put spasa otvara i povezuje s okolnim ulicama, a jedna od njih je upravo Ulica Jurja Dalmatinca koja dvojne bedeme povezuje s katedralnim trgom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Radovi će biti podijeljeni u faze, jer ovdje, kako znamo, postoji i restoran koji radi u proljetnim i ljetnim mjesecima, tako da ne želimo ometati poslovanje naših ugostitelja. Zato će prva faza obuhvatiti radove na ulazu u Četiri bunara i ona će se odvijati sljedeća tri mjeseca, a s uređenjem ulice nastavit ćemo u jesen nakon turističke sezone – istaknuo je Grubić dodavši kako će prva faza koštati 46 000 kuna, a svi radovi obavit će se u skladu sa konzervatorskim smjernicama.

Konzervator Ivo Šprljan podsjetio je pak kako je kula Tambača bila dio srednjovjekovnog obrambenog sustava grada koja na svojim pročeljima ima čak i renesansne elemente.

image
Konzervator Ivo Šprljan
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Najvažnije u ovom projektu je to što će biti uređeno svodovlje ove kule koje se pomalo osipa i dosta je u neurednom stanju. Na ulazu u Četiri bunara u luneti iznad vrata nekada je postojala freska, međutim toliko je oštećena da je danas nevidljiva. Mi ćemo to ipak istražiti i ono što bude čitljivo ćemo prezentirati. Također, uredit će se i pod ispred ulaza u Četiri bunara, jer u vrijeme kada je obnovljen plato Četiri bunara nismo uredili taj prostor. Sada ćemo napraviti da to bude reprezentativno kako i zaslužuje ovaj povijesno vrlo vrijedan dio grada – zaključio je Šprljan.

26. travanj 2024 22:04