StoryEditorOCM
Baština‘juraj obnova‘

Počela restauracija još jednog vrijednog detalja u bogatoj šibenskoj baštini

Piše Šibenski.hr
1. rujna 2023. - 15:21

U okviru projekta „JURAJ OBNOVA“ koji je pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ započinje obnova još jednog portala.

Društvo nastavlja suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Zagreba i Umjetničkom akademijom iz Splita (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), a obnovljen će biti renesansno-barokni portal u Ulici don Krste Stošića 6.

Portal se nalazi 50-ak metara niže od romaničke crkvice sv. Krševana. Na dovratnicima portala teče tipična renesansna profilacija “na stepenice” kakvu prepoznajemo još na antičkim velikim vratima Dioklecijanove palače u Splitu. Voluminozni nadvratni profil već je element baroka, a istom stilu se pridružuje i dijamantni vršak, motiv unutar kvadrata smješten na dnu dovratnika.

Na portalu će se izvesti sljedeći radovi: istražni radovi, uklanjanje nevezanih nečistoća, mehaničko čišćenje, uklanjanje zatečenih sljubnica i izrada novih, završna hidrofobna zaštita kamena i izrada dokumentacije.

Radove će izvesti studenti UMAS-a pod nadzorom HRZ-a, a trajat će dva tjedna.

Portal je u zapuštenom stanju u vrlo frekventnoj ulici između crkve sv. Krševana i crkve sv. Ivana pa bi se navedenim radovima to zapušteno stanje bitno popravilo.

Ovakvom suradnjom nastavlja se rad na obnovi naše vrijedne šibenske baštine.

30. travanj 2024 23:40