StoryEditorOCM
Baštinauređenje baroknog portala

Počela obnova još jednog važnog arhitektonskog detalja u šibenskoj povijesnoj jezgri: Radove financiraju članovi i prijatelji ‘Jurja Dalmatinca‘

Piše Šibenski.hr
7. lipnja 2022. - 11:56

Danas je na inicijativu Društva Juraj Dalmatinac u okviru projekta „JURAJ – OBNOVA“ započela konzervacija i restauracija baroknog portala koji se nalazi u Ulici Jurja Šižgorića na broju 3 (kat. čest. 5809, K.O. Šibenik) u povijesnoj jezgri Šibenika.

Radove u vrijednosti 21.700 kuna u potpunosti financiraju članovi i prijatelji Društva sredstvima prikupljenim kupnjom obljetničke majice. Radove će obaviti Obrt za konzervatorsko - restauratorske poslove Petra Viva iz Splita. Predviđeni rok za završetak radova je petnaest radnih dana.

Navedenom dokumentacijom konzervatorsko-restauratorskog obrta PETRA VIVA iz Splita izvesti će se radovi na uklanjanju dotrajalih sljubnica, zatim pranje vodom pod tlakom, pjeskarenja i mikropjeskarenja kamena, izrada novih sljubnica, tašeliranje manjih oštećenja, istražni radovi, sanacija na pozicijama metalnih trnova u kamenu, zaštita kamena. Odobrenje za izvođenje ovog zahvata izdala je Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Šibeniku UP/I-612-08/22-04/1013 URBROJ: 532-05-02-14/6-22-02 Šibenik, 02. lipnja 2022. god.

Portal u ulici Jurja Šižgorića 3 pripada grupi većih baroknih portala u gradu Šibeniku. Stepenasta profilacija teče po dovratnicima i nadvratniku portala što ga još uvijek povezuje s renesansnim stilom. Ali svi ostali detalji ipak pripadaju tipologiji baroknih dalmatinskih portala kakvi su izvođeni tijekom 17. i 18. stoljeća. Baroknim detaljima pridružuje se prije svega velika profilacija u gornjem dijelu portala koja je iznimnih dimenzija. U njenom sastavu je i obla jastučasta profilacija u dnu profila koja je tipičan detalj na dalmatinskim baroknim portalima. Tom baroknom stilu pridružuje se i motiv reljefnog cvijeta izveden unutar kvadratnih baza na dnu dovratnika. Profil koji rubi dovratnike ima maleni skok u zoni nadvratnika (arhitrava) što je također sitan detalj tipičan za barokni stil. Portal krase i iznimno vrijedne i slikovite te dobro očuvane barokne drvene vratnice. Ovaj portal je danas u zapuštenom stanju u vrlo frekventnoj pješačkoj ulici, a navedenim radovima to će se stanje bitno popraviti.

Ovo je osmi arhitektonski detalj u povijesnoj gradskoj jezgri kojeg uređuje Društvo Juraj Dalmatinac. Do sada smo uredili portale u Vodičkoj ulici i na kući Jurja Dalmatinca, reljef Sveti Petar i Mihovil unutar samostana sv. Frane, dvojni portal kraj crkvice sv. Krševana, kameno stubište na Dobriću te započeli s uređenjem svodova i nadsvođa kule Tambača.

05. svibanj 2024 01:44