StoryEditorOCM
Baštinapod nadzorom konzervatora

Obnovljen još jedan vrijedan portal u šibenskoj jezgri, radove je financiralo Društvo ‘Juraj Dalmatinac‘

Piše Šibenski.hr
19. listopada 2022. - 13:49

Portal u Ulici Jurja Šižgorića 3 pripada grupi većih baroknih portala u gradu Šibeniku. Stepenasta profilacija teče po dovratnicima i nadvratniku portala što ga još uvijek povezuje s renesansnim stilom. Ali svi ostali detalji ipak pripadaju tipologiji baroknih dalmatinskih portala kakvi su izvođeni tijekom 17. i 18. stoljeća. Baroknim detaljima pridružuje se prije svega velika profilacija u gornjem dijelu portala koja je iznimnih dimenzija. U njenom sastavu je i obla jastučasta profilacija u dnu profila koja je tipičan detalj na dalmatinskim baroknim portalima. Tom baroknom stilu pridružuje se i motiv reljefnog cvijeta izveden unutar kvadratnih baza na dnu dovratnika. Profil koji rubi dovratnike ima maleni skok u zoni nadvratnika (arhitrava), što je također sitan detalj tipičan za barokni stil. Portal krase i iznimno vrijedne i slikovite te dobro očuvane barokne drvene vratnice.

Portal je očišćen sitnim klesarskim alatom i mikropjeskarenjem (trebalo je obratiti pažnju da epidermalni sloj patine ostane očuvan). Nedostajući dijelovi su rekonstruirani u umjetnom kamenu. Neadekvatne sljubnice su zamijenjene novima. Zbog različitih stupnjeva onečišćenosti portal je nakon svih odrađenih postupaka bilo potrebno tonski ujednačiti. Cijeli postupak restauracije popraćen je fotodokumentacijom.

Radove u vrijednosti 21.700 kn u potpunosti su financirali članovi i prijatelji Društva sredstvima prikupljenim kupnjom obljetničke majice. Radove je obavio Obrt za konzervatorsko-restauratorske poslove Petra Viva iz Splita pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

22. travanj 2024 23:08