StoryEditorOCM
BaštinaVrijedan oko dva milijuna kuna

Novi projekt Društva "Juraj Dalmatinac" - ŠibeniK.net – Šibenska kulturna mreža

7. ožujka 2018. - 09:26

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, u partnerstvu s Gradom Šibenikom, Muzejom grada Šibenika, Društvom arhitekata Šibenik i Šibenskim pjevačkim društvom Kolo, prijavilo je projektni prijedlog „ŠibeniK.net – Šibenska kulturna mreža“ za financiranje EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu otvorenog poziva Ministarstva kulture RH za dostavu projektnih prijedloga, „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Ukupna vrijednost projektnog prijedloga je nešto manje od dva milijuna kuna.

Cilj Društva, kao nositelja projekta, u skladu je s ciljem raspisanog natječaja, a odnosi se na potporu javno-civilnog partnerstva u kulturi. Projektnim aktivnostima prijavitelj i partneri ispunjavaju zajedničke ciljeve, a to je participacija udruga i građana u modelu javno civilnog partnerstva.

Partnerstvo podrazumijeva zajedničke aktivnosti: informiranje o mogućim modelima i načinu uspostave javno-civilnog partnerstva; formiranje suradničke mreže između svih dionika u kulturi – organizacija civilnog društva i građana kroz sinergiju jedinice lokalne samouprave te zajedničku pripremu i provedbu kulturno-umjetničkih programa.

Projektom „ŠibeniK.net – Šibenska kulturna mreža“, ako bude odobren, Društvo „Juraj Dalmatinac“ zajedno sa svojim partnerima provodit će niz aktivnosti kao što su: radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanje javne svijesti o dobrom upravljanju, razvoj i uspostava modela sudioničkog upravljanja u kulturi, izrada i prilagodba GIS platforme za upravljanje kulturnom baštinom te priprema i provedba kulturnih i umjetničkih programa. Također, sastavni dio projekta je i adaptacija prostora u ulici Frane Divnića, u Društveno-kulturni centar.

- Jamstvo efekata projekta jest i direktna uključenost Grada Šibenika i podrška ovom projektu. Osim osiguranja prostora za djelovanje društveno kulturnog centra i koordinacije rada i poticanja suradnje organizacija civilnog društva, nadležne službe Grada Šibenika aktivno će sudjelovati u radu platforme osnaživanja suradnje javnog i civilnog sektora. Prije svega treba zahvaliti svim partnerima koji sudjeluju u ovom iznimno vrijednom projektu, a koji je nastao kao dugogodišnji rad Društva i osluškivanja potreba i rada članova civilnih društava. Posebna zahvala Gradu Šibeniku, zamjeniku gradonačelnika Pašku Rakiću te Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom bez čije nesebične podrške ne bi bilo moguće izvršenje zajedničkih ciljeva- kazao je Nikola Grubić predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

25. travanj 2024 08:36