StoryEditorOCM
BaštinaIzišao peti broj časopisa o šibenskoj baštini "Juraj"

Nova saznanja o šibenskim fortifikacijama i Kandijskom ratu

29. prosinca 2016. - 11:51

Nakon promocije dokumentarno-igranog filma "Šibenik – 950 godina“ snimljenog u povodu velikog jubileja grada u produkciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i HRT-a, svoj rad u 2016. godini Društvo je završilo predstavljanjem petog broja časopisa "Juraj“. Časopis, kao uostalom i sve što su zaštitari šibenske baštine na čelu s predsjednikom Nikolom Grubićem radili u godini kojoj odbrojavamo posljednje sate, posvećen je 950. godišnjici prvog spomena Šibenika.
–Novi broj donosi sažetak ovogodišnjih predavanja o šibenskoj kulturnoj baštini koja su održana u organizaciji društva, a okupila su mnoge renomirane predavače, stručnjake i znanstvenike koji se u svom rad uglavnom bave šibenskim temama – istaknuo je Grubić.
Časopis je tiskan u 500 primjeraka, a njegovo objavljivanje, kao i održana predavanja, financirano je sredstvima dobivenim od Ministarstva kulture. Urednik najnovijeg izdanja "Jurja“ je šibenski arhitekt i nekadašnji pročelnik za prostorno planiranje Gustav Červar koji podsjeća kako neki autori u svojim tekstovima donose i neke nove spoznaje i otkrića iz šibenske prošlosti.
– Naš sugrađanin dr. sc. Ivo Glavaš donosi nove spoznaje i istraživanja o šibenskim fortifikacijama, dr. sc. Andrej Žmegač sažeo je sve što je do sada poznato o tvrđavi sv. Nikole, dr. sc. Boško Knežić piše o Nikoli Tomasseu kao o hrvatskom, a ne samo talijanskom književniku. Nova saznanja o Kandijskom ratu i tom povijesnom razdoblju donosi profesor Josip Vrandečić, a autor teksta o Šibeniku kao jednom od važnih središta gotičkog slikarstva je profesor Emil Hilje. To je važno istaknuti, jer je ta tema dosad bila zanemarena u literaturi. U novom broju Jurja piše i profesor Zoran Roca koji govori o topofiliji i terrafiliji, što, pojednostavljeno rečeno, znači zavičajnost ili znanost o zavičaju. Njegov prilog je vrijedan kao poticaj da se i dalje istražuje odnos stanovnika prema njihovu zavičaju – zaključio je Červar.

20. travanj 2024 02:14