StoryEditorOCM
Baštinagoriš-mukoše

Nastavljena arheološka istraživanja na rubu NP Krka: ‘Otkrili smo impozantni sakralni objekt i tridesetak grobova‘

Piše Šibenski.hr
10. listopada 2022. - 16:36

I ove su godine nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Goriš – Mukoše. Trajati će do kraja tjedna, a voditelji istraživanja su  Vmr. sci. Željko Krnčević i dr. sci. Juraj Belaj.

- Lokalitet Mukoše nalazi se nedaleko sela Goriš, na položaju za koji se u narodu priča da je bila crkva Sv. Jurja, a na rubu Nacionalnog parka Krka. Ovaj su lokalitet otkrili rekognosciranjem djelatnici našeg Muzeja godine 1985. U ljeto te godine župnik Konjevrata fra Albert Marić čistio je s mještanima okoliš ovog terena i otkrio ostatke arhitekture.

Pristupili smo istraživanju i otkrili da se radi o objektu dimenzija 25x25 metara, debljine zidova od jewdnog metra. Zidovi su rađeni u malteru od priklesanog kamena. S južne, zapadne i sjeverne strane sačuvane su po jedna apsida, a s istočne dva manje. Svod je bio izrađen od riječnog kamena – sedre.

Mjestimično su zidovi sačuvani i do visine od 2,5 metra. U urušenom šutu objekta otkrili smo tridesetak kasnosrednjovjekovnih grobova. Riječ je možda o sakralnom objektu iz vremena kasne antike ili pače srednjeg vijeka. Naime, za sada nismo pronašli nijedan artefakt koji bi mogao točnije vremenski odrediti ovaj objekt.

image
Privatni album

No, u svakom slučaju, riječ je o impozantnoj građevini kojoj nismo našli analogije na ovim prostorima, posebice kada je riječ o objektima centralnog tipa. Mišljenja smo da bi ovaj objekt svakako trebalo istražiti, konzervirati i prezentirati, jer bismo na taj način itekako obogatili ne samo hrvatsku kulturnu baštinu, nego i turističku ponudu kojoj upravo nedostaje ovakvih izletišta. Nije manje važno ni spomenuti da se ovaj objekt nalazi usred područja koje obiluje arheološkim preostacima - kazao je Željko Krnčević.

Istraživanja su u 2022. godini financirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te Šibensko-kninske županije.

19. travanj 2024 02:38