StoryEditorOCM
BaštinaStarine naše divne

Na kući Galera na Gorici uspješno obnovljena dva barokna dimnjaka

Piše Šibenski.hr
8. veljače 2019. - 12:55

 

Šibenska gradska jezgra dobila je još dva obnovljena vrijedna arhitektonska detalja. Riječ je o baroknim dimnjacima na kući Galera na Gorici, nasuprog Galerije sv. Krševana, rijetkim takve vrste sačuvanim u Šibeniku. Dimnjaci su obnovljeni u sklopu projetka STANADI koji vodi šibenski konzevator Ivo Šprljan, a novac za finaciranje osigurao je Grad Šibenik.

Stoga je danas šibenski gradonačelnik Željko Burić obišao je kuću Galera na kojoj su sve donedavno dimnjaci, potpuno devastirani i gotovo "odlijepljeni" od fasade, predstavljali stalnu prijetnju zbog mogućeg urušavanja.

 

 

-Grad Šibenik je  prije nekoliko godina utemeljio  fond za sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri putem kojeg osiguravamo sredstva u proračunu za njihovu prijeko potrebnu sanaciju. Do sada je obnovljen niz portala, vratnica, grbova, bifora, a sve pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela. Grad je sufinancirao i obnovu potpornog zida na kući Galera s iznosom  od 100 tisuća kuna - kazao je Burić.

 

 

Obnova dimnjaka poprilično je koštala, a iz gradskog proračuna za to je osigurano  150.000 kuna, dok je građevinska tvrtka Zdravko gradnja, ujedno i izvođač završnih radova, donirala još nešto više od 32.100 kuna.

Voditelj projekta STANADI šibenski konzervator Ivo Šprljan istaknuo je kako riječ o dimnjacima tipičnim za razdoblje baroka u Dalmaciji u 17. i 18. stoljeća.

-Ovakvih dimnjaka sve je manje u Šibeniku, a sačuvao se tek poneki primjerak sakriven u internim dvorištima unutar povijesne jezgre grada. Stoga je realizacija ovog projekta tim značajnija jer su spašena dva iznimna primjerka - zadovoljno je konstatirao Šprljan dodajući kako je obnova dimnjaka na kući Galera 44. izvedni projekt programa STANADI.

 

 

Građevinski inženjer i projektant obnove dvaju dimnjaka bio je Milivoj Miletić koji je kazao kako je projekt bio zahtjevan i složen, no zahvaljujući i dobroj suradnji sa stanarima sve je dobro na kraju završilo.

19. travanj 2024 22:03