StoryEditor
BaštinaŠibenik na kvadrat

Na današnji dan umro je neumorni istraživač Šibenika. Na njegovu inicijativu naš grad je prvi put dobio službene nazive ulica

Piše Ivica Poljičak
25. siječnja 2021. - 12:02
Don Krsto Stošić

Don Krsto Stošić (16. srpnja 1884. - 25. siječnja 1944.)

Središnja osoba javnog, kulturnog i znanstvenog života Šibenika u prvoj polovini 20. stoljeća. Don Krsto Stošić, neumorni istraživač i popularizirati povijesti Šibenika, spada u iznimne zaljubljenike u njegovu prošlost. Iako je po životnom pozivu bio svećenik, a ne povjesničar, bio je neumoran u javnom djelovanju. Bio je izrazito plodan pisac i publicist - napisao je prvi turistički vodič Šibenika na hrvatskom jeziku, Galeriju uglednih Šibenčana, Sela šibenskog kotara, a osnivač je i prvi voditelj šibenskog muzeja.

Don Krsto Stošić napravio je još jednu veliku stvar za Šibenik. Njegovom zaslugom i prijedlogom, 1925. godine grad Šibenik je po prvi put u svojoj povijesti dobio službene nazive ulica. Poznata je pjesma o šibenskim kalama, u izvedbi Miše Kovača, a stihove je napisao Krste Juras, koja kaže: "Šibenske kale ostale di jesu, samo ja san davno prominija adresu, šibenske kale dočekale druge, ne umiru one ka čovik od tuge". Jedna od njih nosi Stošićevo ime - kala koja vodi od svetog Ivana stubama prema samostanu svete Luce. U četvrtak, 25. siječnja bit će 74 godine od njegove smrti. Zaslužuje trajno sjećanje svih Šibenčana.

21. ožujak 2021 23:07