StoryEditorOCM
BaštinaNakon dvije i pol godine

Murterska zbirka Marka Mudronje Rebca u vlasništvu Općine Murter-Kornati postala kulturnim dobrom Hrvatske!

Piše Šibenski.hr
20. prosinca 2021. - 11:46

U Murter je na adrese lokalnih organizacija vezanih uz etnološku zbirku Marka Mudronje Rebca, vlasnika zbirke Općine Murter-Kornati, udruge Argonauta, koja je potaknula i vodila proces registracije, Turističke zajednice Murter-Kornati koja trenutno upravlja prostorom u kojem je smještena zbirka te potomcima obitelji Marka Rebca stiglo Rješenje iz Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 30. studenog 2021. kojim se potvrđuje da je proces registracije etnološke zbirke završen te da zbirka sada ima svojstvo kulturnog dobra, koje se sastoji od 179 kataloških brojeva (187 predmeta).

Ovim je rješenjem utvrđen i sustav mjera zaštite kojeg se Općina Murter-Kornati kao vlasnik (imatelj) mora pridržavati čime je etnološka zbirka upisana u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem – Z – 7481., priopćila je Udruga Argonauta.

Zavičajna zbirka Marka Mudronje Rebca u Murteru smještena je u „Sokolani", kamenoj prizemnici u kulturno-povijesnoj cjelini Murtera (2-3541), u dijelu zvanom Selo. Za javnost je otvorena u lipnju 2017. godine. Vlasnik zbirke je Općina MurterKornati, njome upravlja TZO Murter-Kornati, a inicijator valorizacije i zaštite je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Zbirka je prikupljena i darovana Općini Murter-Kornati zahvaljujući entuzijazmu njezinog utemeljitelja Marka Mudronje Rebca (17.12.1935.- 21.1.2017.), svestranog kulturnog amatera.

Životni put vodio ga je iz rodnog otoka do Zagreba pa preko Borja do Teslića u Bosni i Hercegovini gdje je do mirovine radio u drvnoj industriji te osnovao amatersko kazalište u kojem je djelovao kao glumac i redatelj. Povratkom u Murter nastavlja rad postavljajući kazališne predstave, pjevajući i predsjedajući „Župnim pjevačkim zborom“, sakupljajući etnografske i arheološke predmete, dokumente, kopije zemljovida, plakate i fotografije iz kulturne povijesti Murtera, njih petstotinjak.

image
Udruga Argonauta

Prvi dio zbirke posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, murterskim starim društvima, panorami Murtera i murterskoj uljari. Drugi dio zbirke posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera. Treći najintimniji posvećen je samom Marku Mudronji Rebcu. Uz financijsku podršku Općine Murter-Kornati, TZ Murter-Kornati i JU NP Kornati, rad na registraciji započeo je na ljeto 2018. prvim kontaktom bivše zaposlenice udruge Argonaute, Dine Missoni sa Upravom za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH.

-Trebalo je dobrih 2,5 godine za proces registracije, ali zadovoljni smo da je ovaj dio završen i da je zbirka i službeno priznata kao kulturno dobro što nam daje mogućnosti za financiranje zaštite i valorizacije iz fondova Ministarstva kulture, ali i EU fondova.“ – poručuju iz Argonaute.

-Općina Murter-Kornati planira prijaviti adaptaciju krovišta i kata zgrade Sokolane na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, što će uvelike popraviti prostorni status ove zbirke i otvoriti daljnje mogućnosti za prezentaciju.“ – kažu iz Općine.

-Posebno bih se osvrnula na vrijednost zajedničkog rada murterskih dionika u ovom koraku, zahvalila se svima koji su sudjelovali i pružili podršku cijelom procesu: - Vedrank Šikić Balara – Voditelj za društvene djeltanosti u OMK - Jelena Ćurić, unuka i restauratorica - Toni Turčinov, načelnik OMK - Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika i ostali djelatnici Muzeja - Luka Ježina, viši referent za razvoj i podršku EU projektima OMK - Izv. prof. dr. sc. Jadran Kale – kustos Muzeja grada Šibenika, etnolog - Dina Missoni, mag.hist.art. stručni suradnik za kulturnu baštinu u Argonauti u vrijeme početka procesa registracije - Mateja Bašić, direktorica TZ Murter-Kornati - Šime Ježina, ravnatelj JU NP Kornati - Ante FIlipović Grčić zaslužan za vizual I svim kolegicama u Argonauti koje mi nisu dale da odustanemo. – kaže Ivona Jadrić, razvojna direktorica udruge Argonauta.

Sljedeći korak bit će razvoj i prijava projekta zaštite Zbirke na "Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu" za programe zaštite pokretnih kulturnih dobara, što će uključivati restauraciju predmeta iz zbirke te registriranje dokumentarističkog dijela zbirke pri Konzervatorskom zavodu u Šibeniku.

16. travanj 2024 23:00