StoryEditorOCM
BaštinaOTVORENJE 3O. LIPNJA

Među prvima smo povirili u postav zavičajne zbirke pokojnog Marka Mudronje: Rebac je u Murteru konačno dobio dom (FOTO)

Piše Mande Turčinov Ježina
17. lipnja 2017. - 11:50

Iako za života nije uspio ostvariti svoju veliku želju da "svoje bogatstvo" od 20-ak tisuća sakupljenih predmeta i fotografija pokloni rodnome mjestu i javnosti na uvid, Marko Mudronja Rebac danas bi bio zadovoljan. Njegova zbirka našla je smještaj u zgradi stare Sokolane na Pijaci. Vedranko Šikić Balara već mjesecima marljivo razmješta eksponate, dodajući Markovoj zbirci i poneki plakat kao dokument bogatoga murterskog društvenog života u ne tako davnoj prošlosti. Među ostalim, i plakat iz 1979. godine koji poziva na "Prvi glas Jadrana", priredbu koju je vodio Vojo Šiljak, a na njoj su nastupili Radojka Šverko i Seid Memić Vajta.


Upravo zbog tog plakata pronađenog u arhivi bivšeg Društvenog centra, organizatori su na otvorenje ove vrijedne zavičajne zbirke pozvali Radojku Šverko. I žena se odazvala. Ekskluzivno dakle najavljujemo svečano otvaranje Markove zbirke 30. lipnja, a na svečanosti među stoljetnim zidinama svoj će koncert uz pratnju klavira održati ova velika hrvatska umjetnica.


Marko Mudronja Rebac za života je, uza svoj redovni posao, odrađivao i mnoge hobije.
Glumio je i režirao, izdao knjigu "Tragom baštine" i poslije katalog "Tragom baštine", a prije 40-ak godina počeo se baviti i sakupljanjem "svega i svačega", kako nam je jednom prilikom priznao. Svoju sakupljačku strast otkrio je vidjevši jednu urnu koju je njegov otac koristio "kao korito za prasce". - Rekao sam mu – kazao nam je tada – ćaćo, daj mi je, a ja ću tebi kupiti najbolje korito na svitu. I ćaća je dao. Pokazalo se poslije da urna datira od 1. do 3. stoljeća n.e., a u blizini gumna na kojoj je nađena ova, nađeno je poslije još nekoliko njih. Od 20-ak tisuća predmeta koje sadrži Markova zbirka, više od 10 tisuća je crno-bijelih fotografija, između ostalih i fotografija svih članova prvoga pučkog pjevačkog zbora u Murteru.


Među eksponatima nalazi se i škamjić Markove babe Mare, originalni meksički šešir koji je svojedobno dobio od ambasadora Jugoslavije u Meksiku, stari tkalački stan, ali i pola litre rakije iz Oluje i dopola puna boca murterskih zelenih maslina koje je proizvodilo lokalno trgovačko-ugostiteljsko poduzeće "Slanica".


Za našeg posljednjeg razgovora priznao nam je da piše memoare i da će to biti njegova posljednja knjiga. Na žalost, knjiga se zatvorila prije zadnje stranice. Da kojim slučajem nije, uvjereni smo da nitko sretniji od Marka ne bi bio kad bi znao da njegov trud i njegova ljubav spram svakog sakupljenog predmeta počiva na najstarijem murterskom trgu, prastaroj Pijaci pod Vršinom. Domalo, na uvid svekolikoj javnosti.

23. travanj 2024 03:58