StoryEditorOCM
BaštinaŠIBENSKI MEMENTO

Iz ‘naftalina‘ smo izvukli fotografije stare četiri desetljeća, na njima su legendarni šibenski kazališni amateri

Piše Joško Čelar
14. siječnja 2023. - 17:27

Tako se u životu prelomi ljudima od teatra kojima daske pozornice "život znače". Kad na njih jednom stanu, njima obilježe život.

Tako je bilo i s brojnim glumcima šibenskoga kazališta, darovitim amaterima koji su kroz uspješne godine svoje amaterske karijere postali pravi profesionalni glumci. Iako je samo jedan od njih, Špiro Guberina, za teatar bio i školovan i za života ostvario blistavu glumačku karijeru.

Bilo je to zlatno doba šibenskoga teatra, s neizmjerno brojnom kazališnom publikom, koji je bio pravo kultno mjesto kulturnih događanja Krešimirova grada.

Snimatelj, redatelj...

Pošto je i samo Šibensko kazalište postalo profesionalnom kulturnom ustanovom kao HNK Šibenik, njegovi su glumci s njim ostajali do kraja života. Jedan od živih je i Mate Gulin. Trojica drugih Ante Balin, Branko Matić i Duško Berić na našoj slici iz osamdesetih snimljeni pred teatrom, više nisu na životu.

Balin je bio i prvi šibenski TV snimatelj, glumac u brojnim komedijama, redatelj kazališnih predstava, posebno onih za djecu u okviru Međunarodnog festivala djeteta.

Duško Berić, momak s Gorice, igrao je s ekipom glumaca amatera u predstavama Branislava Nušića, "Običan čovjek", "Nevidljivi Jurić", "Vlast" i drugima, dok je Matić oduševljavao publiku u Molièrovim i drugim komedijama.

I sam je napisao jednu s nazivom "Ni u moru mire, ni u jubavi vire", koja je doživjela stotinjak izvedaba u Šibeniku i u gostovanjima.

Gulinove ‘Ide‘

Mate Gulin sudjelovao je i u prikazima starih rimskih igara iz doba Carstva, poznatih "Ida", što ih organizira Nacionalni park "Krka" u ostacima otkrivenog amfiteatra iz 1. stoljeća na gornjoj Krki kod Ivoševaca.

Ostaje spomenuti još jednoga, koji i nije bio baš aktivni glumac, ali je životom bio vezan uz teatar, pa i kao "vječni epizodist" u nekim predstavama.

Šaljivac, do neba duhovit Borna Šarić, zajedno s kompanjonom sličnim njemu Markom Perišićem. Borna je radio i na Radio Šibeniku, vodio je popularnu glazbenu emisiju "Po želji slušalaca".

Jedan je slušatelj nazvao Šarića i rekao mu neka on sam odabere pjesmu za njegovu dragu.

Borna je rado prihvatio i sutradan "zavrtio" pjesmu "po želji" koja je nosila naslov "Tugo, moja tugo, zašto smo se sreli..."

image

Borna Šarić i Marko Perišić

Joško Čelar
26. travanj 2024 10:13