StoryEditorOCM
BaštinaNagradna igra šibenskog muzeja

Inspirirajte se fotografijama Boška Fržopa i od danas crtajte suhozide, nabolji radovi bit će nagrađeni

Piše Marija LONČAR
BOŠKO FRŽOP
2. ožujka 2017. - 13:32


Šibenik i Šibensko-kninska županija, kao rijetko koje područje u Hrvatskoj, ističu se krajolicima suhozida od kojih neki spadaju u najpoznatije hrvatske krajolike uopće, poput primoštenskog Bucavca, suhozida koji presijecaju otok Kornat ili onih, nedavno predstavljenih javnosti, na otočiću Baljenac kod Kaprija.



– Ni jedan drugi grad na hrvatskoj obali poput Šibenika u svojoj okolici nema takvih prizora. Jedino se može s njim usporediti Pula, no tamo nema mostova građenih u suhozidu ni visokih krčevinskih gomila. Prve zaštićene građevine u suhozidu nalaze se upravo u šibenskoj okolici poput Samograda na Žirju, Rašine bunje u Vodicama i Šuplje gomile u Bilicama. Nadalje, prva zabilježena mjerenja bunja u Hrvatskoj dogodila su se prije stotinu godina i to kod Jadrije. I to nije sve. Najveće suhozidne građevine na istočnom Jadranu također se nalaze u okolici Šibenika, točnije u Srimi: Čačina gomila, Domaćinova bunja te pudarica u Jezerima – objašnjava šibenski etnolog dr. sc. Jadran Kale koji se već godinama sustavno bavi proučavanjem i zaštitom suhozida i suhozidne gradnje.



No, suhozidi nisu samo hrvatski graditeljski i arhitektonski dragulji, niti puka tradicijska baština. Oni su tijesno vezani i uz gospodarski razvoj ovog kraja, jer je kultiviranje terena uz pomoć suhozida dala prepoznatljive proizvode poput babića i drugih snažnih vina i likera s početka industrijalizacije Šibenika - ističe Kale.

Izložba i natječaj

A sve to bilo je više nego dovoljno da Kale u suradnji s mladom etnologinjom Zrinkom Magazin, koja trenutačno u Muzeju grada Šibenika odrađuje svoje stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, i poznatim vodičkim arhitektom i fotografom Boškom Fržopom pokrene još jedan projekt promocije i zagovora suhozida, ne samo kao dio tradicije, nego kao, i danas, vrlo važan i održiv načina gradnje s jasnom ekološkom i ekonomskom računicom.
Riječ je o velikoj izložbi umjetničkih fotografija suhozida koje je Fržop snimao gotovo 50 godina. Kustosica izložbe, koja će biti otvorena u travnju, je Zrinka Magazin, a bit će izloženo 30 fotografija velikog formata.



Ali, kako bi se pričom o važnosti suhozida "zarazilo" što više ljudi, Kale je u suradnji s autorom i kustosicom izložbe osmislio i likovni natječaj koji će raspisati Muzej grada Šibenika, a najuspješniji radovi će biti nagrađeni.
– Natječaj pod nazivom "Prijatelji suhozida" prati izložbu umjetničkog fotografa Boška Fržopa posvećenu suhozidnoj baštini šibenskog područja. Natjecatelji se pozivaju da sudjeluju sa svojim likovnim radovima koji će biti nadahnuti, odnosno koji će se temeljiti na fotografijama s Fržopove izložbe, a te će fotografije biti priložene uz natječaj – rekao je Kale.

Svečanost na Čačinoj gomili

Dodaje kako su nastavnici likovne kulture u Šibeniku i županiji dobro reagirali na ideju da se sa svojim učenicima uključe u natječaj, pogotovo jer je tema dovoljno intrigantna za učenje i vježbanje, među ostalim, perspektive, teksture, svjetla i sjene, volumena, prostora, reljefa, a vrlo je inspirativna i za razne slikarske, kiparske i grafičke tehnike.



– Želja nam je da se u natječaj uključi što veći broj ljudi i to ne samo iz grada i županije, nego iz cijele Hrvatske. Također, mogu sudjelovati svi od predškolaca, učenika osnovne i srednje škole, djece s posebnim potrebama do pojedinaca svih dobnih skupina. Najbolje radove po kategorijama nagradit ćemo, a proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada održat će se na Međunarodni dan muzeja – 20. svibnja na Čačinoj gomili, a svi nagrađeni radovi bit će predstavljeni i na posebnoj izložbi koju će muzej prirediti – kazao je Kale.


Natječaj traje od 2. ožujka do 14. travnja

Natječaj "Prijatelj suhozida" otvara se u četvrtak, 2. ožujka i trajat će do 14. travnja. Bit će objavljen na internetskim stranicama Muzeja grada Šibenika i na Facebooku, pa je dovoljno kliknuti na te stranice kako bi svi zainteresirani doznali sve detalje natječaja. Uz natječaj, kako je kazao Kale, bit će priložene i Fržopove fotografije suhozida na kojima se trebaju temeljiti likovni radovi. Sve ostalo prepušteno je mašti i vještini natjecatelja!


A nagradu dobiva…

Nagradit će se tri najbolja rada u svakoj kategoriji (predškolci, učenici nižih razreda osnovne škole, učenici viših razreda osnovne škole, srednjoškolci, djeca s posebnih potrebama i pojedinci svih dobnih skupina), a bit će proglašen i pobjednik cijelog natječaja. Autori najboljih radova dobit će kolajnu "Prijatelj suhozida" i zahvalnicu, a njihova ustanova prigodnu plaketu. Individualni autori nagrađenih radova dobit će i kolekciju fotografija s izložbe, a grupe autora set fotografskih postera. Ukupni pobjednik natječaja stječe pak naslov "Prijatelj suhozida" i kao nagradu dobit će pobjednički reljef otočića Baljenca.

25. travanj 2024 13:22