StoryEditorOCM
Baštinaprojekt juraj obnova

Društvo za očuvanje šibenske baštine obnovilo još jedan portal u centru grada

Piše šibenski.hr
31. listopada 2023. - 15:18

U okviru projekta „JURAJ OBNOVA“ koji je pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, obnovljen je portal s neorenesansnom spolijom koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade šibenskog teatra, u Ulici starog kazališta br. 2.

Radove je izveo konzervatorsko-restauratorski obrt PETRA VIVA iz Splita. Cijena radova je 2 588 eura, a financirala ih je Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

Portal ima recentne pragove, ali je poseban zbog ukrasa iznad nadvratnika kojeg čine dvije volute s cvjetnim buketom u sredini. Taj ukras izveden je u stilu neorenesanse i vjerojatno je pripadao nekoj šibenskoj zgradi izvedenoj tijekom 19. stoljeća ili na samom početku 20. stoljeća. Takvi ili slični ukrasi bili su u pravilu pozicionirani iznad prozora ili vrata zgrade. Ukras je u cjelini izveden iz cementa i vjerojatno je nastao kao dio proizvodnog programa splitske tvornice Giraldi-Bettizza koja je krajem 19. i početkom 20. stoljeća nudila tržištu, između ostalog, cementne ukrase za opremanje pročelja zgrada. Neposredno nakon II. svjetskog rata grad je još uvijek bio prepun ruševina nakon teških zračnih bombardiranja pa su se sa srušenih ili oštećenih zgrada koristili preživjeli ukrasi za novu funkciju. Vjerojatno je takav put bio i ovoj neorenesansnoj dekoraciji.

Na portalu su sanirane pukotine na gornjem i donjem pragu. Neorenesansni ukras je očišćen, pukotine injektirane i zakitane, odvojena oštećenja su podlijepljena, a čitava ploha je zaglađena. Ukras nije obojan već je prezentiran u prirodnom svijetlo sivom tonu cementa.

Nakon foto dokumentacije zatečenog stanja pristupilo se uklanjanju dotrajalih i neadekvatnih sljubnica i izradi novih. Provedeno je mehaničko čišćenje korištenjem tehnike mikro pjeskarenja pri čemu je kao agregat upotrijebljen aluminijev silikat, te čišćenje laserom. Strukturno odvojeni dijelovi su podlijepljeni, nedostajuća kamena plastika je je rekonstruirana umjetnim kamenom, a kameni prag je ankeriran kombinacijom inoks i karbonskih šipki. Površina portala je tretirana hidrofobnim sredstvom. Svi zahvati su dokumentirani i provedeni u suradnji s nadležnim konzervatorskim odjelom.

image
/Društvo ‘Juraj Dalmatinac‘
image
/Društvo ‘Juraj Dalmatinac‘
01. svibanj 2024 05:08