StoryEditorOCM
BaštinaJuraj obnova

Društvo "Juraj Dalmatinac" ide dalje: zajedno sa županijskom TZ obnavljaju portal Gospe od Zelene doline u kompleksu Nove crkve

Piše Šibenski.hr
24. kolovoza 2023. - 11:53

U okviru projekta „JURAJ OBNOVA“ koji je pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ započinje obnova još jednog portala.

Obnovit će se historicistički portal iz 1851. god. u kompleksu Nove crkve u Ulici Fausta Vrančića 8.

U projekt se uključila Turistička zajednica Šibensko-kninske županije koja će financirati obnovu portala u iznosu od 5309 eura. Radovi će trajati tri tjedna, a izvodit će ih konzervatorsko-restauratorski obrt PETRA VIVA iz Splita.

Portal se nalazi u prizemlju zgrade s bratimskom dvoranom Nove crkve, na ulici koja ovaj kompleks povezuje sa Starim pazarom. Na luku je latinski natpis posvećen Gospi od Zelene Doline s monogramom u vrhu luka kakav se ponavlja na još nekoliko mjesta u kompleksu Nove crkve s dvoranom. Uz natpis je i 1851. godina što predstavlja dataciju ovog historicističkog portala. Gradske portale iz sredine 19. stoljeća upravo karakteriziraju jednostavni kameni pragovi nad kojima je luk.

Konzervatorsko-restauratorski obrt PETRA VIVA iz Splita izvest će radove koji obuhvaćaju uklanjanje dotrajalih sljubnica i izvedbu novih, radove mikropjeskarenja, podljepljivanja odvojenih dijelova, izvedbu tašela (zakrpa), ankeriranje kamenog praga, lasersko čišćenje i hidrofobizaciju. Cijeli će postupak restauracije biti popraćen fotodokumentacijom.

Direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije mr. sc. Krešimir Šakić rekao je: „Kulturno-povijesna baština iznimno je važan element našeg identiteta, a time i prepoznatljivosti našeg grada i županije u odnosu na druge turističke destinacije. Sasvim sigurno velikom broju naših posjetitelja upravo je kulturno-povijesna baština onaj presudan element zbog kojeg se odlučuje posjetiti našu županiju. A u kontekstu kulturno-povijesne baštine, povijesna jezgra grada Šibenika sa svim svojim detaljima, a među kojima su i portali, čini izuzetno važnu kariku.

Zato nismo ni najmanje dvojili oko podrške ovom projektu, a Društvu „Juraj Dalmatinac“ još jednom zahvaljujemo na inicijativi i svom uloženom trudu kako bi različite dionike okupili oko ovog iznimno vrijednog projekta.“

01. listopad 2023 16:26