StoryEditorOCM
BaštinaMeđunarodni kongres

Društvo "Juraj Dalmatinac" ide dalje: okuplja međunarodne stručnjake i studente koji će pokazati kako se obnavlja kamena baština

Piše M. L.
29. kolovoza 2024. - 21:41

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ uz svoje programe obnove graditeljskih detalja i spomeničke baštine te uz redovitu izdavačku djelatnost i predavanja, sada ide i korak dalje: danas su predstavili program ConserveUs Festivala Šibenik, Međunarodnog kongresa i radionica konzervacije-restauracije kamena koji će se održati u Šibeniku od 26. do 28. rujna  O festivalu su govorili Nikola Grubić, predsjednik Društva „Juraj Dalmatinac“, Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda i Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu.

Uz  Društvo, organizaotori kongresa su Hrvatski restauratorski zavod i Akademija likovnih umjetnosti u Splitu, a partneri su Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb i University of Applied Arts iz Beča, dok će pokrovitelj biti Ministarstvo kulture i medija.

-Program obuhvaća prezentacije lasera i materijala koji se koriste u obnovi portala, obilazak portala u gradskoj jezgri uz stručno vođenje, rad studenata i mentora na obnovi portala, devet stručnih predavanja i izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole. Cilj je ovog kongresa i radionica predstaviti stručnoj i široj javnosti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine i primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine - kazao je Grubić.

Dodao kako je suradnja između Društva „Juraj Dalmatinac“, Umjetničke akademije u Splitu, Hrvatskog restauratorskog zavoda, te šibenskog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture traje pune dvije godine.

image
DJD

-Ova suradnja predstavlja jamstvo za nastavak obnove šibenske stare jezgre, koja je dragulj kulturne baštine Hrvatske. Zahvaljujući zajedničkim naporima, već smo uspjeli obnoviti pet povijesnih portala, vraćajući im nekadašnji sjaj. Osim obnove gradske jezgre, ova suradnja će rezultirati obrazovanjem budućih stručnjaka koji će u budućnosti raditi na očuvanju šibenske baštine. Konačan ishod bit će obnova 94 šibenska kamena portala koji krase gradsku jezgru, a brzina napretka ovisit će o našim snagama i mogućnostima s ciljem da ova prekrasna baština ostane očuvana za buduće generacije. Ovim je započela jedna lijepa priča kojom će grad Šibenik svakim danom dobivati dodatnu vrijednost - istaknuo je Grubić.

Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda, govorio je o početku sustavne obnove šibenskih portala.

-Hrvatski restauratorski zavod započeo je program restauracije kamenih portala profanih i sakralnih objekata u Šibeniku 2020. godine zbog potrebe za početkom sustavne obnove ove baštine iskazane od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Inicijalnu ideju za početkom ovog programa kao i prve korake oko formiranja programa podržala je tadašnja ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše. Osmišljavanje ovog programa proizišlo je iz dugogodišnjeg rada na brojnoj kamenoj plastici kako šibenske katedrale sv. Jakova tako i cijele stare gradske jezgre Šibenika. Šibenski portali vrijedno su graditeljsko nasljeđe i govore svaki za sebe o vremenu svog nastanka. Do ovog programa njihova restauracija se odvijala samo sporadično, uglavnom u sklopu obnove cijelih građevina - rekao je Mostarčić.

Hrvatski restauratorski zavod restaurirao je 13 portala, od kojih su 4 restaurirana u sklopu programa JURAJ OBNOVA - zaštita i obnova portala kulturno povijesne cjeline Šibenika na kojima je stručnu praksu i nova znanja steklo osam studenata od kojih neki i u više sezona rada na restauraciji. Upravo je u želji da se edukacija podigne na višu razinu planiran je najavljeni Međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena. 

Dekanica Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. Miona Miliša osvrnula se na obrazovanje i rad restauratora te važnost interdisciplinarnosti i suradnje.

image
DJD

-Odsjek za konzervaciju-restauraciju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu obrazuje već 27. generaciju studenata. Posebnost restauratorske profesije je u interdisciplinarnom prožimanju znanosti i umjetnosti. Interdisciplinarnost se očituje i u izvedbi studijskog programa zajedno s Fakultetom Prirodoslovno-matematičkih znanosti Sveučilišta u Splitu. Studij je definiran na način da u podjednakoj mjeri razvija uravnotežen sustav vrijednosti, znanja, vještina i znanstveno stručne osposobljenosti što se očituje i u suradnjama s brojnim muzejskim i drugim kulturnim institucijama u regiji. Praktično iskustvo ovog tipa koje studenti steknu za vrijeme studija omogućuje im brzo uključivanje u zajednicu djelatnih konzervatora-restauratora i u sve brojnije zaštitne zahvate nad mnogim ugroženim spomenicima kulture koji vape za hitnom obnovom - zaključila je splitska dekanica.

Prvi ConserveUs Festival Šibenik, Međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena održat će se u Interpretacijskom centru Civitas Sacra kao i na  lokacijama u staroj jezgri na kojima će se izvoditi obnova portala, a pozvani su svi zainteresirani građani da na licu mjesta nauče više o restauraciji vrijednih arhitektonskih detalja - poručili su iz Društva "Juraj Dalmatinac".

16. rujan 2024 09:02