StoryEditorOCM
BaštinaU potrazi za Lukačićem

Dokumentarac o najznačajnijem hrvatskom barokom skladatelju, rođenom Šibenčaninu, privukao tek rijetke znatiželjnike

29. travnja 2017. - 18:49

Projekcija dokumentarnog filma „U potrazi za Lukačićem“, koji je nastao u produkciji šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića, privukla je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić tek manji broj znatiželjnika.

Film je snimljen prije 17 godina, kada je i predstavljen u Šibeniku i Zagrebu, tada uz veliko zanimanje javnosti. U međuvremenu je s VHS kasete prebačen na DVD i preveden na engleski, njemački i talijanski jezik, pa je ravnatelj šibenske glazbene škole Rudolf Vučić odlučio film ponovo pokazati javnosti i sve to u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri, manifestacije koju večeras u 20 sati otvara Pavao Mašić u crkvi sv. Frane koncertom „J. S. Bach: Umijeće fuge“.

Mašić je uoči današnje projekcije filma podsjetio koliko je za hrvatsku glazbu značajna Lukačićeva ostavština. Do nas je danas došlo svega 27 moteta tog najznačajnijeg i najizvođenijeg hrvatskog baroknog skladatelja rođenog u Šibeniku oko 1585. godine. Sa svega deset godina ušao je u franjevački red, a školovao se u Rimu. Godine 1618. vratio se u Šibenik, da bi već 1620. postao gvardijan splitskog franjevačkog samostana, gdje je umro i sahranjen.

Autori scenarija filma snimanog na mnogim lokacijama u Hrvatskoj te u Rimu, Veneciji, Berlinu i Krakovu su Ennio Stipčević i Ivan Vidić, a redatelj je Davor Šarić. Film prateći Lukačićev život i rad, donosi priču o ranoj baroknoj glazbi, vjerskim ratovima koji su tada potresali Europu, otkriće Lukačićeve zbirke „Sacrae cantiones“, njezin nestanak u vihoru 2. svjetskog rata i ponovni pronalazak.


 

25. travanj 2024 07:07