StoryEditorOCM
BaštinaKALDRMOM UZ KRKU

Arheolozi u Kninu pronašli dosad neviđeni dio drevne ceste, pogledajte kako se vozilo u vrijeme Venecije

Piše Vjera Zorić
17. veljače 2023. - 19:42

U sklopu projekta rekonstrukcije Cesarićeve obale u Kninu otkriveni su ostatci povijesne kaldrme na dubini od oko dva metra, a nalaze se na trasi ceste između južnih gradskih vrata iz doba vladavine Mletačke republike i staroga Atlagića mosta.

Most je izgrađen u vrijeme turske prevlasti nad dalmatinskim zaleđem i bio je u funkciji sve do kraja 19. stoljeća kada je podignut prvi drveni most na mjestu današnjeg koji se nalazi na državnoj cesti Knin - Drniš.

- Ovo je vrlo značajan nalaz, a otkrili smo stari pristupni put prema južnom dijelu grada. Obluci i ploče polagane su u zemljani sloj u suho, bez upotrebe veziva, a takva vrsta tradicijskog popločenja naziva se kogula - ističe Marko Sinobad, glavni konzervator.

Kaldrma je pronađena tijekom nadzora radova na Ceasrićevoj obali koji je propisan posebnim konzervatorskim uvjetima zaštite kulturnog dobra.

- Kaldrmirani sloj ceste izrađen je od riječnih oblutaka, dok su bordure izvedene vertikalno postavljenim debelim kamenim pločama, radi se o tipičnom popločenju koje je karakteristično za primorske dalmatinske gradove - dodao je Sinobad, dok je stručni voditelj istraživanja i nadzora Miloš Biserko.

image

Povijesna cesta nalazi se dva metra ispod postojećeg kolnika

Vjera Zorić
image
Vjera Zorić
image
Vjera Zorić
image

Konzervator Miloš Biserko na zanimljivom lokalitetu

Privatni album
15. travanj 2024 09:26