StoryEditorOCM
Baštinaspomenik kulture

Amfiteatar i ljetno kino u biseru Dalmatinske zagore: Drnišani imaju velike planove s jedinom očuvanom utvrdom u gradu

Piše Toni Veljača
2. ožujka 2023. - 18:23

Grad Drniš napravio je prve korake ka obnovi Gradine – jedine očuvane utvrde u Gradu koja se nalazi na 334 metra nadmorske visine a s koje puca pogled na Drniš, Prominu i Petrovo polje.

Srednjovjekovna utvrda danas je spomenik kulture koji bi se vrlo skoro trebao valorizirati u turističke svrhe. Projekt obnove i revitalizacije utvrde Gradina prijavljen je na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti", koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Ukupna vrijednost projekta je preko 5,3 milijuna eura, a osim samog ulaganja u izgradnju i opremanje sadržaja na Gradini, kroz projekt su planirani i brojni multimedijalni sadržaji.

- Planirana je gradnja amfiteatra, odnosno ljetnog kina – na tome je nekakav akcent. Pored toga, na Gradini će biti suvenirnica, dječje igralište s popratnim sadržajima, teleskopski vidikovac a sve s ciljem promocije drniškog kraja – kazao nam je gradonačelnik Drniša, Josip Begonja.

Inače, projekt obnove i revitalizacije utvrde Gradina izradila je još 2019. godine tvrtka "PROARH mateković", dok se izrada projektno–tehničke dokumentacije financirala iz projekta "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša".

19. travanj 2024 13:11