StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Živimo od lipote

25. lipnja 2017. - 12:44

Ko kaže da se od lipote ne može živit? A od čega drugog nego od lipote živi Kim Kardashian? I ne samo ona, nego i sestre joj, mater, ćaća, muževi i dica, cila familija. A ne živi ni Severina od glasovnih mogućnosti. Da joj nije ostalih kvaliteta i talenata, ne bi se ni ona od pjevanja kruva najela. Kao što nema ni Nives Celzijus mali milijun "followera" po društvenim mrežama zbog pjesme "Moj mali Messi, dobro me protresi. Zabij gol!".

A ni naša Primoštenka Ena Friedrich nije postala poznata zato što je završila povijest umjetnosti – znanstveni smjer, nego tek poslije toga, kad se sa ne baš puno robe slikala za Playboy. Nekadašnja studentica i magistra povijesti umjetnosti pisala je znanstvene radove za muzeje, a danas piše knjige, kolumne na portalima, blogove i vlogove. Dovoljno da – s pravom – zapjeva onu poznatu pjesmu "Ide mi u životu, ide mi..."

 

A istin stopama ide i Šibenik i njegova županija. I oni – odnosno mi svi – živimo od lipote. Jer šta je drugo živit od turizma nego živit od lipote. Od onoga šta ti je Bog da i što se trudiš što duže sačuvat. Pa ulažeš u ono šta imaš. Kad već ne možeš ulagati u ono što nemaš i što si – ili što smo – izgleda nepovratno izgubio. A to je industrija, proizvodnja, pa sad evo po najnovijem i trgovina. Ni to nam baš ne ide. Samo nam turizam cvjeta. Uostalom, dovoljno je baciti pogled na naslovnicu friške Slobodne Dalmacije. S naslovima tipa "Spektakularni rezultati prvih šest mjeseci. Od turizma ove godine milijardu eura više". Pa ide dalje:

"Rast turističkog prometa u lipnju po županijama: Istarska + 62 posto, Zadarska + 48 posto, Šibensko-kninska + 37 posto..." Što bi rekla već zaboravljena Simona Šajna Gotovac – 1, 2, 3, nastavite niz. Kome pored ovakvih stopa rasta – temeljenih uglavnom na lipoti – treba bilo što drugo. I što je to drugo što uopće može dati rast od čak 40 posto u dolascima i 46 posto u noćenjima, koliko se bilježi ovaj mjesec, i rast neto prometa od 10 do 15 posto u hotelsko-turističkim tvrtkama?

Pored ovakvih brojki ni šverc drogom ni trgovina oružjem nemaju nikakvih šansi. U turizmu se, brojke sugeriraju, puno više, brže i legalnije zaradi! Iako se teško ne složiti s kolegom Ivom Jakovljevićem, koji je nedavno ustvrdio da najveću korist, još od našeg ulaska u EU, ubiru velike EU banke, kompanije i trgovačke mreže. Više nego što to ubiru ovdašnje gospodarstvo, državni i lokalni proračuni, domaći vlasnici nekretnina i radno sposobno stanovništvo. No, i njima, odnosno nama, ostane nešto. Jer umjesto da se zbog sloma gospodarstva, gubitka radnih mjesta, ovdje živi kao u Siriji i Bangladešu, ovdje se – što navodi i sam naš cijenjeni ekonomski analitičar – živi bolje nego mnogi u Švicarskoj i Austriji.

 

"I to ne samo zbog izuzetno ugodne klime i atraktivna prirodnog okoliša, nego prije svega na račun jednokratnih ekstra prihoda od preprodaje naslijeđenog viška nekretnina, kao i od naslijeđenih pašnjaka i oranica, koji se preobražavaju u građevinske i turističke parcele", piše Jakovljević, a ja u sve to dodajem samo mali detalj iz kojeg je moguće nazrijeti koliki su zapravo ti jednokratni, ekstra prihodi.

U proračunu Primoštena, koji je naš turistički prvak, prihod od poreza na promet nekretninama iznosio je za 2016. godinu 1,25 milijuna kuna. Kako općinskom proračunu pripada četiri posto od cijene, nije teško izračunati da je vrijednost nekretnina koje su te godine u Primoštenu promijenile vlasnika veći od 30 milijuna kuna. Toliko se ulilo u Općinu od niti 3000 ljudi, a s obzirom na to da je dobar dio tog novca pripao baš Primoštence. A slično ili isto je i u Rogoznici, Vodicama, Pirovcu, Tisnom, Murteru, a istim se stopama kreće i u Šibeniku, Drnišu i Kninu. Fali proizvodnju, drž' se turizma!

19. travanj 2024 12:15