StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Veliki ulozi, a korist nikakva

20. kolovoza 2018. - 15:08

Malo je tko nevin u trokutu ili četverokutu u kojemu se odlučivalo o tome hoće li nadareni Krešimir Radovčić ostati na Baldekinu. Sitničarilo se i inatilo na sve strane. A kolateralna žrtva svega je nadareni košarkaš. Kao što on treba "građanima", tako bi i njemu kao naručena došla još jedna sezona "kaljenja" na šibenskom parketu - oglasio se jedan od šibenskih košarkaških veterana, vrlo upućen u zbivanja na Baldekinu.

Ako priču o inatu, sitničarenju i igračkoj perspektivi ostavimo po strani, prosječan se šibenski prijatelj sporta ne može ni slučajno miriti s načinom na koji nadareni mladići odlaze s Baldekina. Zauvijek će, primjerice, ostati nezaliječenom šibenska sportska rana, koja otkriva da je NBA zvijezda Dario Šarić otišao sa šibenskog parketa a da nije odigrao ni jednu jedinu sekundu u seniorskom dresu GKK Šibenik.


Klubu ni kune


U tom smislu ne pomažu opravdanja (čitaj: laži) da "je Šarić napustio klub kad je potonuo u niži rang". Te sezone na Baldekinu se igrala prvoligaška košarka s nadarenim (Bilan, Petković) i prokušanim igračima (Rahimić). Škola košarke "Dražen Petrović" je, navodno, za Šarića dobila "pristojnu" naknadu, no klub ni kune.

Nije baš lako razumjeti ni kasnije odlaske. Četiri sezone na Baldekinu se, blago rečeno, forsirao Roko Badžim, a kad je trebalo s njim potpisati novi ugovor, oklijevalo se, sitničarilo baš kao oko Radovčića. Ponuđen mu je iznos koji je bio manji od plaća košarkaških ptica selica koje su u međuvremenu sletjele na Baldekin, ali i odletjele s njega. Rezultat: Badžim je otišao u ljubljansku Olimpiju bez kune nadoknade ili, kako bi kazali gospodarstvenici, kao promašena investicija. Godinama se ulagalo u njegov razvoj, a dobilo se - ništa.

Zbog Radovčića su novinari, navijači (i ne samo oni!) znali žestoko zaratiti s bivšim trenerom Vladimirom Anzulovićem, a sad
je otišao bez ispaljena metka. I bez kune u šibenskom saldu.


Priča koja traje


A ta je šibenska priča samo repriza iz prošlosti. Znate li koliko je ukupno novca slavna Šibenka dobila za braću Petrović!? Dvije tisuće maraka za Acu, dok se Dražen pod zagrebački Toranj preselio besplatno!

Treba li nabrojiti još nekoliko (ne)primjera, pa da se shvati kako je Baldekin u svojem uspješnom trajanju puno bolje proizvodio košarkaše nego poslovao kod odlaska svojih talenata!? Da je zapravo besplatno proizvodio za druge. Kao da se jedinim uspješnim poslom može smatrati transfer Luke Drezge u zagrebačko Trnsko, kad je na šibenski račun sjelo više od 100 tisuća eura. Posao je odradio tandem Stipe Grcić - Živko Badžim ili klupsko vodstvo, koje nije imalo potporu ni od koga. Ni političkih struktura, ni navijača, pa je klupski slom na kraju bio gotovo neminovan.

A sve te priče kraj siromašnog šibenskog sportskog proračuna nije lako ni "progutati". Pogotovu što je slična praksa "kraljevala" i na Šubićevcu. S transferima (čitaj: financijski poraznim odlascima) poput Arijana Ademija i Gordona Schildenfelda, koje bi prosječan "funcut" (i ne samo "funcut"!) najradije izbrisao iz (sportskog) pamćenja.

26. travanj 2024 08:20