StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Veliki trijumf, potpuni debakl

17. prosinca 2018. - 09:40

Trebao je to biti trijumfalan završetak jedne velike godine, a završilo je kao - potpuni debakl. Pozornica za gradonačelnika je bila spremna, reflektori upaljeni... Pa ne usvaja se svaki dan na Gradskom vijeću proračun od rekordnih 311 milijuna kuna. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je blistao, kazao je kako je ovo povijesni trenutak jer se radi o najvećem šibenskom proračunu ikad, te naveo kako je u njemu čak 170 milijuna kuna za investicije. A fanfare tim njegovim laudama u Gradskoj vijećnici bilo je "repanje" pet bagera s gradilišta podzemne garaže koji tuku "tuta forca" već punih misec i pol dana. I Kalelarga kroz koju se ne može proći od radova. Pa Adventura. I tanka i razjedinjena oporba, tek kao ukras, kao dokaz da je dr. Željko Burić stvarno "majstor konsenzusa", kako ga se ovih dana nazvalo u zapaženom tekstu u Jutarnjem listu.
 

Čak ga i Restović fali

Onaj koji pomiruje lijeve i desne, ne samo u HDZ-u, nego i šire, evo doživjesmo da ga i Zoran Restović hvali, jede mu iz ruke...Vizionar koji gleda naprijed, koji nadilazi uske ideološke sukobe, mesija koji razmiče more i vodi Krešimirov grad iz prošlosti i zaostalosti u svijetlu turističku budućnost i EU fondove. Koji ga pretvara u epicentar ekonomskog i društvenog progresa u Dalmaciji. Santo subito...

A onda je, dok je, kao u "Voćki poslije kiše" blještala suncem obasjana čudesna raskoš Željkovih grana, za govornicu izišao Novica Ljubičić, direktor "Zelenog grada". I učinio nemoguće. Ujednio oporbu. Koju je dr. Željko sve dosad uspješno razjedinjavao. Nenada Samardžiju iz Zekanovićeva Hrasta i Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine, i Joška Šupu iz SDP-a i Nezavisnog Antona Dobru kojeg su SDP-ovci, iako je izabran na njihovoj listi, makli od sebe da ne moraju siditi jedan pokraj drugoga. I Ivu Glavaša iz Mosta koji je "pull the trigger" pitanjem gradonačelniku zašto dozvoljava "Zelenom gradu" da "dere kožu" poduzetnicima povećanjem smećarine. Pa naveo primjer nekih od njih koji su ove godine platili za smeće 15.263 kune, a za iduću im je godinu utvrđena obveza od 34.650 kuna. Gradonačelnik Burić stao je iza svog direktora - primio je i on na na znanje da ga je Dujić kooptirao - a predsjednik GV-a nije dozvoljavao oporbi da repliciraju gradonačelniku. No, onda je bez dozvole za govornicu stao Ljubičić i pitao Glavaša gdje on odlaže smeće, s obzirom da nije podigao kantu.
 

Falilo im poniznosti

Bila je to kap koja je prelila čašu, na koju je prvi reagirao Anton Dobra, shvaćajući je kao omalovažavanje na osobnoj razini vijećnika - "Pa gdje toga ima" - a nakon toga i svi ostali. Evo vam, pa se igrajte sami! Nećemo vam biti ukras, marionete koje će dizati ruku.

To prije što je vladajući HDZ u petome mjesecu ove godine ograničio trajanje aktualnog sata, a sada joj ni te "ostatke ostataka" ne želi dati. Što je očito shvaćeno kao dodatno ponižavanje i demonstracija bahatosti. Toliko da oporbeni vijećnici nisu htjeli niti na domjenak doći, nego su svi skupa otišli na kobasice u Đardin. O vlastitom trošku. Time su odlično iskoristili meč loptu koju im je servirao HDZ. Koji je sam sebi zabio potpuno nepotreban autogol. Što bi rekao izbornik Dalić, falilo im je malo poniznosti.

Rekordni proračun nitko više ne spominje, ni investicije, oporba uživa u novopronađenom dostojanstvu i osjećaju važnosti. Možda sad nadiđu i osobne taštine, sad kad shvate da samo zajedno mogu nešto napraviti, pa i nastave ovako, u istom bojkot-tonu. Toliko o konsenzusu. A je vam dugo i trajao!

25. travanj 2024 17:55