StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Teke bure, lete skele

20. studenog 2017. - 20:02

Svak od nas zna nekog ko bi sve to oko nas šta ne valja - a ne valja ništa - riješija za pet minuta. Samo da je njemu dat vlast! Vidili bi vi! "Dičimo se gradon starin iljadu godinu, a nemoš po njemu proć a da ne gledaš diš glavu izgubit. Oćel te lupit ozgara po glavi kupa il past po tebi izagnjila grilja.

Di je gradonačelnik, di su komunalni redari, inspekcija. Odma vlasniku kazna i nalog da se to popravi. Ako ne popravi, zovne se majstor, popravi se, plati, a rodijaku se ispostavi trošak! A ako ne plati račun, onda jopet iđe kazna, zatezne kamate. I na koncu mu se nekretnina proda na bubanj, ili se grad na nju knjiži za onoliko koliko je potrošija."

Na primjedbu da se to nemore baš tako, Staljin iz našeg sokaka, šta bi sve to rješava po kratkom postupku odma iznosi neoborivi zadnji argument - "Ne more? Pa kako vanka more? Zašto u Njemačkoj i Švicarskoj ne padaju kupe po glavama ljudi čin teke pune? Zato šta nemaju bure..."

 "Izvanredno stanje"

A kod nas, kako to kod nas, šta bi narod reka, iđe? Iđe tako da kuće još i kako tako stoje dok ih se ne poduvati gradska uprava i obnovitelji da ih spasu. I nas od njih. Jerbo su opasne za prolaznike. Ali, kad ih se naši spasitelji i obnovitelji uvate, onda spašavaj se ko može i čuvaj živu glavu, jer tek tada postaju opasne. Gore nego elementarna nepogoda! Eto, punilo je teke bure, prva prava ove godine i već je u starom gradu zazvonila uzbuna, izvanredno stanje. Na portalima dramatičan izvještaj, dostojan Zoltana Kaboka iz prvih sati napada na Šibenik u Rujanskom ratu.

"Samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen u incidentu koji se danas oko 11 sati dogodio u Kalelargi kada je bura odlomila dio skele s kuće Galera. Daske koje su se odvojile pale su preko krova obližnje kuće, udarile u prozor zgrade u Kalelargi, odakle se odlomio dio stakla koji je završio na ulici skupa s daskama iz kojih vire hrđave brukve."

Izvještaj očevidaca također je jednako dramatičan - "Bilo je stravično, netko je mogao poginuti!"
Na teren je, dakako, kao u filmovima odmah dotrčala konjica, plave bluze, komunalni redari, da sankcioniraju nered kojeg su ovi indijanci, izvođači radova ostavili za sobom. Oni su uvijek u nas dežurni krivci, privatnici. Vrića za lupanje i pokazivanje mišića.

"Komunalno redarstvo podnijet će prekršajni nalog protiv vlasnika skele koja je letjela Kalelargom" - važno su javili iz gradskog komunalnog odjela, a novinari su naravno, kontaktirali i izvođača radova, koji je kazao: "Nemam ni volje ni želje kontaktirati s vama."

Koji lik, još je i bahat! No, tako je to kod nas. Obično negativci ispadnu oni koji su najmanje krivi, ili su ako ne najveće, a ono žrtve barem koliko i svi ostali. A oni koji su za cirkus odgovorni od svega operu ruke kao da se njih to i ne tiče. "Skela leti po gradu? Nemamo mi ništa s tim, pitajte vlasnika skele, izvođača radova..."

Majstori od izbora

No, proljetos, kada se pred izbore valjalo pohvaliti kako grad vodi računa o zapuštenim i derutnim zdanjima, te da će palača Galera biti prva na kojoj će biti primijenjen model takozvane sekvestracije, odnosno pravnog rješenja u kojemu jedinica lokalne samouprave sanira o svom trošku kulturno dobro koje je u privatnom vlasništvu, ali i zadržava pravo kasnije naplate uloženih sredstava kroz dužničko-vjerovnički odnos, onda je o tome važno zborio gradonačelnik Željko Burić, ističući kako je za to u gradskom proračunu osigurano 700 tisuća kuna, bez obzira što je kompleks privatno vlasništvo. I stanari su tada svi bili listom uz ovaj model.

Čije rezultate, evo, vidimo s prvom burom u studenom. Dok u drugim državama i gradovima leti lišće koje otpada sa stabala, u nas lete skele i daske s neosiguranih i neplaćenih gradilišta baroknih palača. Koje su se još kako-tako i držale dok ih mi nismo krenuli spašavati. Odnosno, naši "majstori" koji će to "za pet minuta". I to još pred izbore...
 

25. travanj 2024 13:15