StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Sveto ime 'Šibenka'

15. kolovoza 2019. - 14:06

Novi čelnik Baldekina Ante Burić održao je jedno od (pred)izbornih obećanja ili šibenskom je košarkaškom prvoligašu vratio ime Šibenka. Za Funcute (i ne samo njih!) riječ je o svetom imenu. Imenu pod kojim su šibenski košarkaši ostvarili najveće sportske uspjehe Krešimirova grada. Ne samo (otetu) titulu prvaka Jugoslavije. Pod narančasto-crnim stijegom šibenski su košarkaši (i navijači) marširali Beogradom, Zagrebom, Ljubljanom… Stare šibenske kape ponosno su stajale na glavama Funcuta i u njemačkom Berlinu, i talijanskoj Padovi, gdje je Šibenka igrala svoja europska finala.

Pod imenom Šibenka narastao je i nezaboravni Dražen Petrović, jedan od najboljih europskih košarkaša. Pod istim su stijegom svoj silno uspješni košarkaški put počeli i danas priznati svjetski treneri, njegov brat Aleksandar i najbolji mu šibenski prijatelj Neven Spahija.

Oteta titula

U bivšoj državi Šibenka je prva javno ustala protiv srpskog političko- sportskog hegemonizma, proslavivši (već otetu) titulu prvaka Jugoslavije na prkosan i hrabar način. Kad su beogradski moćnici praktički darovali naslov Bosni, a Šibenčani, predvođeni Draženom jasno i glasno kazali: Medalje, osvojene znojem na parketu, nikome ne damo, a ne možete nas ni puškom natjerati da igramo novu utakmicu u Novom Sadu!

Šibenčani su svjesni da priču o slavnoj Šibenki grije bolja prošlost. Svjesni su i tvrdnje beogradskog stručnjaka Bože Maljkovića „da u europskoj košarci kraljuje novac, pa više nikad neće Split do europskih finala, a kamoli puno manji Šibenik“. No, nitko Funcutima ne može oteti njihove snove o usponu Baldekina. Stare hrvatske košarkaške tvrđave, koja nikad nije prestala s proizvodnjom talenta. I danas bez NBA-zvijezde Darija Šarića, Šibenčani rado spominju petorku, koja je „na privremenom radu“ izvan šibenskog zavičaja: Badžim, Radovčić, Širko, Gabrić i Bilan.

Nitko se od njih ovog ljeta, suprotno željama Funcuta, nije vratio kući, ali novo je klupsko vodstvo u uskoj suradnji s trenerom Mirom Jurićem i sportskim direktorom Filipom Vukičević složilo respektabilnu igračku križaljku. U skladu s financijskim dometima Baldekina.

Baldekin je mladost

Za razliku od većine hrvatskih prvoligaša, Šibenčani momčad temelje na domaćim momcima (Šarić, Gulin, Bašić, Nakić, Paić, Vlaić, braća Ivišić, Pleadin, Klarin), no raduju se onima koji su produžili vjernost Baldekinu (Vuko, Mileković) i košarkašima koji traže puteve afirmacije upravo u šibenskom dresu (Primorac).

- Baldekin je bio i ostao mjesto s kojim se poistovjećuje šibenska mladost. Jednako na parketu i u gledalištu, gdje nije prestajalo grmjeti „Ši-Ši-Šibenka“ ni u godinama kad je klub „prisilno“ mijenjao ime – drži Josip Klisović, uvaženi pravni i košarkaški zanesenjak.

Drago nam je da će Slobodna Dalmacija, Šibenski list i autor ove kolumne dati doprinos povratku svetog imena "Šibenka" tiskanjem knjige „Ši-Ši-Šibenka, od Miminca do Baldekina“ i promocijom tog djela 19. rujna, kad u Šibenik stiže i legendarni trener šampionske Šibenke, Beograđanin Vlado Đurović.

18. travanj 2024 21:01