StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Sve je u pristupu

14. ožujka 2019. - 13:33

Pristup. To je riječ koja se najčešće koristila u sportskim ćakulama poslije zadnjih nastupa tri najpopularnija šibenska ligaša (košarkaša, nogometaša i vaterpolista). Posebice na Šubićevcu.

– Najvažniji je pristup utakmici. A kad imaš dobar pristup, onda i za tren poteče igra, koju smo marljivo uvježbavali u zimskom razdoblju. "Procure" i golovi. U Osijeku je kolo prije bilo sve obrnuto. Ni "pravog" pristupa, ni igre – govorio nam je u prijateljskoj ćakuli Borimir Perković, trener nogometaša Šibenika, u klupskim prostorijama poslije utakmice Šibenik – Zadar.

Pet šibenskih projektila do temelja je porušilo zadarsku nogometnu tvrđavu. Gosti su poslije utakmice ostali gotovo bez riječi. Samo je zadarski veteran Slavko Šare, koji je nosio dres oba kluba (op.p. šibenski prije više od 40 godina), posegnuo za više nego korektnom izjavom: – Nisu moji Zadrani bili toliko slabi, koliko je domaćin bio rastrčan, raspucan. Uvjerljiv.

I dok su trajale prijateljske zadarsko-šibenske nogometne ćakule, šibenski vezist Davor Kukec je na službenoj presici bio kratak, jasan i glasan: – Kad bismo na svakoj idućoj utakmici imali ovakav pristup, siguran sam da bismo do kraja drugoligaške utrke ostali neporaženi.

'Ajme nama'

Kao što smo vikend ranije požalili što smo preko YouToubea gledali nogometni susret Osijek 2 – Šibenik, tako nas je jednako gorak osjećaj progonio tijekom TV prijenosa košarkaške utakmice Alkar – Šibenik.

"Ajme nama", "Sačuvaj bože"… To je bio samo dio SMS poruka, koje smo tijekom prvih 20 minuta "čiste" igre izmijenili s Josipom Klisovićem i nizom drugih šibenskih zaljubljenika u košarku.

S nemalom nevjericom ili pitanjem: – Zar je moguće da momčad, koja je kolo prije oduševila, ne samo sportski Šibenik, već i hrvatsku sportsku javnost sjajnom igrom i pobjedom protiv Splita, može primiti 57 koševa u jednom poluvremenu!?

Odgovor na pitanje više je nego jasan. Riječ je o razlici u pristupu. Posebice u obrani. A takve oscilacije Miro Jurić, neovisno o očiglednom trenerskom talentu, ne smije ubuduće dopuštati.

Već nam je nemalo dojadila riječ pristup, kad se iz Rijeke javio Lolo Knežević, bivši predsjednik Solarisa i "vječni" vaterpolski fanatik.

Šparada iz svemira

– Ubili smo Riječane granitnom obranom u zadnje dvije četvrtine. Vratar Marin Šparada je branio sjajno kao da je svemirac. Imali smo neviđeni pristup utakmici. Zato ne bih žalio za prolivenim mlijekom u Nišu i Kragujevcu. Okrenimo misli prema beogradskom Partizanu, koji nas čeka u "majstorici" za prvoligaški status – "pucao" je od zadovoljstva Lolo.

Kakve su šanse Šibenčana u sudaru s višestrukim prvakom Europe, koji je ove sezone, očito, izgubio staru moć!? Ne bismo se htjeli igrati prognozera, već radije potencirali prijedlog da oba kluba (p)ostanu prvoligaši. Da Srbi i Hrvati poslije nepotrebnih ultimatuma u vaterpolu konačno pronađu kompromis. Da Regionalna liga, baš kao košarkaška, ima 12 klubova. Da umjesto Šibenčana i Beograđana "majstoricu" za 12-og člana igraju riječko Primorje i kragujevački Radnički. A u tom smislu potreban je obostrano dobar pristup!

18. travanj 2024 23:40