StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Što više pobjeda, to manje publike!

14. studenog 2019. - 13:53

Potomci fetive šibenske obitelji Maričić silno su zahvalni „Slobodnoj“ što je objavila fotografiju publike na Šubićevcu prije 86 godina. Na slici se jasno vide stari šibenski trgovac Grgo Maričić i supruga mu Franka. Oni su na požutjeloj fotografiji samo dio dobro načičkanoga gledališta. Iza drvene ograde tiskaju se i mornari i žandari, i težaci i likari, i žene i djeca. Kao kontrast ovojesenskim gotovo opustjelim tribinama.

 

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži! Tako su u bivšoj državi voljenom vođi tepali njegovi ratnici i komunisti. Kad bismo tu parolu htjeli parafrazirati glede šibenske nogometne jeseni, onda bismo posegnuli za sljedećim sloganom suprotnog predznaka: „Što je više pobjeda nogometaša Šibenika, to je manji broj gledatelja na Šubićevcu!“ Ukupni broj registriranih gledatelja na dvije posljednje domaće utakmice (Belišće, Kustošija) mogao bi se, bez pretjerivanja, ukrcati u tri velika i komotna autobusa. Premalo kao dokaz potpore ovosezonskim uspjesima momčadi Krunoslava Rendulića.

 

Zašto ne dolaze?

 

Da autor kolumne nimalo ne pretjeruje, govori i statistika posjećenosti drugoligaških utakmica, objavljena u Sportskim novostima prije susreta u Zmijavcima. S 4900 gledatelja u 12 kola Šibenik je po broju posjećenost na svojim utakmicama tek sedmi među drugoligašima. Za razliku od natjecateljskih dometa gdje su “narančasti” uvjerljivo prvi. S najmanjim brojem primljenih pogodaka i poraza, te s najboljom gol-razlikom.

 

- U momčadi i klubu je sjajna atmosfera. Otuda i ne baš svakidašnji niz od deset pobjeda u drugoligaškim i kup-utakmicama. No, puno bi nam značila veća nazočnost gledatelja na šibenskim tribinama - poručio je Luka Juričić, najbolji šibenski (i drugoligaški) strijelac. Nogometaš, koji svojim stalnim usponom u formu na poseban način simbolizira ovosezonski rast nogometaša Šibenika.

 

S kim ozbiljno razgovarati (pregovarati) o toj temi!? Utakmica mladih reprezentacija Hrvatske i Škotske, odigrana na Šubićevcu, s više od dvije tisuće gledatelja, jasno je sugerirala da Šibenčani vole nogomet. Zašto onda preskaču drugoligaške utakmice, koje su dosad trasirale put narančastih prema društvu najboljih!?

 

Sličnu situaciju na Šubićevcu imali smo prije gotovo 50 godina, kad je šibenski drugoligaš također jurišao na Prvu ligu. Ondašnje klupsko vodstvo na čelu s ekonomistom Radomirom Paratom posegnulo je za animiranjem šibenskih osnovaca, koji su vikendom praćeni svojim profesorima tjelesnog odgoja stizali na stadion, pa je zanimanje Šibenčana za nogomet raslo polako, ali sigurno.

 

- I mi smo u prvim sezonama slavne Šibenke dijelili besplatno karte da bismo koju godinu poslije došli u zavidnu situaciju, kad se tražila karta više - sjeća se Tomislav Zorić, prvi predsjednik KK Šibenka.

 

Svojom izjavom samo ga je podržao legendarni košarkaški izbornik Mirko Novosel.
- Na sve smo načine u danima uspona Cibone pokušavali povećati broj gledatelja na utakmicama. Išli smo toliko daleko da smo slali besplatne autobuse prijateljima košarke u Sisku – ne krije Novosel.

 

Vjerojatno ste primijetili da u tretiranju cijele problematike izbjegavamo na argumentirani način tretirati odnos Funcuta i Šubićevca. Svi dosadašnji pregovori (razgovori) u tom smislu nisu imali baš previše odjeka. Katkad su gotovo nedokučiva, da ne kažemo iracionalna razmišljanja šibenskog navijačkog puka. Zašto u takvoj atmosferi inzistirati na racionalnim, argumentiranim stavovima!?

18. travanj 2024 17:49