StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Što se čeka s Badžimom?

8. lipnja 2017. - 13:06

Je li vjerojatno gašenje KK Jolly u korist financijske (i ine) suradnje šibenskih košarkaških snaga i sjajna prilika da se posegne za starom, provjerenom formulom razvoja mladih talenata na Baldekinu!? Iskusniji košarkaški djelatnici vide u svemu veliku šansu da se obnovi zamisao o klubu–satelitu, u kojemu bi se "kalili" mladi šibenski talenti. Točnije, da Jolly samo "siđe" u niži rang te formalno omogući da se tamo natječe mlada momčad Šibenika.

 

Takvu je praksu slavna Šibenka promovirala prije 36 godina, kad je formiran Osvit kao klub-satelit kroz kojih su prvoligaški put trasirali gotovo svi ondašnji šibenski talenti. Šibenčane su u tom korisnom receptu onomad slijedili i svi ostali košarkaški prvoligaši. Cibonu je pratio satelit, zvan Dona, kroz koju su, među inim, prošli kasnije europske zvijezde Mulaomerović i Giriček. Na Gripama su se u klubu –satelitu "kalili" Vujčić, Prkačin
Bilo je to i doba, kad je Hrvatski košarkaški savez dopuštao dvostruke licence. Točnije, nadareni su mladići bez problema mogli, ako je trebalo, uskočiti i u prvoligaški pogon.

Možda zamisao o obnavljanju kluba–satelita ne bi bila toliko potencirana da nije iskustva iz prošle sezone. Sjajnu prvoligašku poziciju i neviđeno zanimanje Šibenčana za košarku nije pratilo i smišljeno "kaljenje" nemalog broja nadarenih igrača. Možda "vječni odvjetnik“ mladih Josip Klisović pretjeruje u tvrdnji "kako je prošla sezona za Paića, Nakića i Šarića bila promašena", no malo me tko može uvjeriti da su spomenuti juniorski reprezentativci u prvoligaškom dresu dobili minutažu u skladu s njihovim nespornim talentom.
Dosadašnji trener Vladimir Anzulović ne bježi od svoje odgovornosti, ali mu se teško može "kontrirati", kad kaže:
- Ja bih puno lakše pružio veliku minutažu mladima, kad bi klupsko vodstvo jasno preciziralo ciljeve i prioritete za iduću sezonu!

 

Zašto je šire otvaranje vrata mladima dodatno važno!? U ovom se trenutku najmoćniji treneri u regiji motaju oko Pave Paića i Tonija Nakića, pa je jasno kako bi povećana minutaža i jasna orijentacija bili jaki argumenti u vezivanju tih mladića za matični klub. Da ne govorimo o već afirmiranom Roku Badžimu, koji ne krije želju da nastavi karijeru na Baldekinu, a s kojim još uvijek nije potpisan ugovor. Kao da se čelnici Šibenika igraju vatrom, s obzirom na primamljive ponude koje potencijalnom reprezentativcu stižu sa zadarske i zagrebačke adrese.

Spomenuti podaci o mogućem gubitku (ne)izbrušenih talenata su, dakako, u suprotnosti s turskom taktikom "step by step“ oko rješavanja temeljnih klupskih problema. Kad je riječ o preciziranju igračke križaljke Baldekin je vrlo blizu cajtnotu.
Za kraj, ne znam zašto su se toliko uzbudili duhovi oko suradnje s Jollyjem!? Pa, Stojanovićevo vjerojatno odustajanje od svog prvoligaša i nije neka posebna novost. Na sličan je način Josip Stojanović, makar je stigao do državnih i regionalnih trofeja, te europske Lige prvaka, ne tako davno odustao i od ženske košarke! Uz obećanje "da će i dalje pomagati". Deja vu!

26. travanj 2024 13:09