StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Što je Šibenik kontra Škrljeva!?

20. lipnja 2019. - 14:03

S očima u Crnici, a s ušima u Beogradu bit će večeras i sutra (četvrtak i petak, 21. lipnja) predsjednik Solarisa Tomislav Ninić Cico. Prvi čovjek hrvatskog vaterpola Perica Bukić će ga neprestano izvještavati o tijeku sjednica, na kojima će se stvarno prelamati dvojba oko toga što je važnije: politika (i pokušaj njegovanja dobrosusjedskih odnosa) ili propozicije natjecanja u Prvoj regionalnoj vaterpolskoj ligi.

Splitski se POŠK kao "davljenik“ ne miri s potonućem u Drugu ligu te istodobnim praštanjem grijeha beogradskoj Crvenoj zvezdi, koja je poslije onog ružnog događaja na splitskoj Rivi dvaput odbila gostovati u Splitu. Posegnula je za potezom, koji, ako izostavimo političke kompromise i sportsku diplomaciju, znači automatski pad u niži rang.

U lobiranju za svoj prijedlog oko povećanja broja sudionika Prve regionalne lige na 12 klubova, Splićani su dobili (ne)izravnu potporu Šibenčana, što u praksi znači da postoji kakva-takva šansa za plasman Solarisa u viši rang. Cijelu priču dodatno potencira želja bivšeg prvoligaša, kranjskog Triglava, da se vrati u regionalne vode, što praktički osigurava ravnotežu sustava ili da i prva i druga regionalna liga imaju po 12 klubova.

Evo zašto se osjećam jadno!

- Mi se pripremamo za europski LEN-kup i za Drugu regionalnu ligu, ali ne bismo odbili poklon u vidu naknadnog plasman među najbolje regionalne ligaše. U tom smislu nema nikakve razlike glede slaganja igračke križaljke. Posebno smo zainteresirani za povratak provjerenih šibenskih vaterpolista – jasan je i ne baš glasan već spomenuti Cico Ninić.

Crnica neće ostvariti vruću želju da šibensku kapicu ponovno odjene povremeni reprezentativac Andrija Bašić, no nije bez izgleda povratak bivšeg reprezentativca Antonija Petkovića, koji će se zajedno s Andrijom Vlahovićem ovog ljeta "kupati“ u ligaškim natjecanjima na Malti.

- Mi imamo više nego jasan klupski proračun ili limitirane su cifre do kojih možemo ići u pregovorima s Petkovićem i sličnim, prokušanim igračima. No, jedan "vanjski“ i novi centar je minimum naših želja za novu vaterpolsku sezonu. Ne možemo u ponudi parirati Dubrovniku, splitskom Jadranu ili Zagrebu, ali imamo konja za utrku s ostalim hrvatskim ligašima - otvoreno će Ninić.

Kad usporedimo njegove stavove s ne tako davnom izjavom čelnika Baldekina "kako nismo mogli zadržati Ivana Milekovića, jer ne možemo parirati Škrljevu“, onda se autor kolumne, kao i mnogi Šibenčani osjeća jadno.

Jollyjev poučak

Da klub Dražena Petrovića i Darija Šarića ne može parirati mjestašcu, koje nema svoju dvoranu, a ovisi o sredstvima starog pomorskog gradića Bakra!

I kako se onda ne vratiti na zaboravljenu (i kratku) epizodu Josipa Stojanovića Jollyja na Šubićevcu, kad je na prvoj sjednici uprave kazao "kako bi svaki član uprave trebao osigurati po 30 tisuća maraka na bilo koji način. Traženjem sponzora, volonterskim radom…".

Njegovu su zamisao odbili oni, koji radije pričaju o tome tko bi trebao igrati lijevog beka, a manje kako pronaći sredstva za rad kluba. Poslije toga, Stojanović je uplatio svojih 30 tisuća maraka i "nestao“ sa Šubićevca.

Cico, srećom, neće napustiti Crnicu.

16. travanj 2024 10:28