StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Šta bi svit bez SDP-a...

18. ožujka 2018. - 11:36

Halo Bing, kako brat? Uhvatio maglu? Zar se i time bavi?
Taj i – slični - legendarni citat sir Olivera na najbolji mogući način oslikavaju ekipu iz šibenskog SDP-a. Čime se oni bave? Dok HDZ-ova ekipa brlja po "Čistoći" i "Zelenilu", spajajući firme zbog navodne uštede da bi nakon toga digla građanima cijene smeća za 50 posto, dok raspisuje natječaje za ravnatelje kazališta koje nakon toga poništava bez suvislog zašto, dok poništava natječaja za uređenje plaže Rezalište, zato što su katastrofalno falili u procjeni - oni procijenili posao na 1,5 milijuna, a stigla samo jedna ponuda na skoro duplo više od toga - zbog čega plaža neće biti gotova do sezone, nego nakon sezone, u desetom misecu, kada se na njoj mogu sunčati jedino pingvini, oni se bave - konvencijama. Čime? Konvencijama!

Briga i o Amazoniji

Eno je Mia Matić prije početka sjednice Gradskog vijeća, kao gradska vijećnica i u ime SDP-a uputila predsjedniku Gradskog vijeća Draganu Zlatoviću prijedlog da se u dnevni red za iduću sjednicu uvrsti Europska povelja za ravnopravnost spolova. Dok nama vlast, ni od koga ometana, u gradu Šibeniku, radi što hoće, naše se SDP-ovke i SDP-ovci ko da se nalaze na izboru za misice zalažu za mir u svijetu. Dajte, gospodo, kada je već tako, još koju konvenciju i povelju - da usvojimo i neku protiv gladi u svijetu, pa da i to riješimo, već koliko za idući put. Ili protiv krčenja kišnih šuma u Amazoniji. Pa to su pluća našeg planeta! A ne bi bilo zgoreg ni jednu protiv utrke u naoružanju! A zašto ne dvi? Ili tri! Neće škodit. Nek vide ljudi, nek vidi svit, kako smo mi napredni. I kakvi umovi ode žive. Ma, najbolje bi bilo kada bi naše Gradsko vijeće stalno, trajno zasjedalo i samo usvajalo konvencije - niko na svitu ne bi bija napredniji, progresivniji i svjesniji od nas. A ne da gubimo vrime na trivijalne stvari - da ne rečemo pizdarije - poput onih di će stajati kante od smeća u stambenim zgradama. I koliko će našim penzionerima koji imaju penziju od tisuću i pol kuna Novica lupnit paušala i kako je uopće došao do kante od 120 litara. To ćemo ostavit za idući put, za iduću sjednicu Gradskog vijeća. Čemu žurba? Vrag odnija prišu.

Savjeti i Trumpu

Eto, Ljubica Kardum, gradska vijećnica je kazala kako je ona pročitala prijedlog odluke kojom je trebala biti izmijenjena odluka donesena na prošlom Gradskom vijeću o načinu pružanja te javne usluge pa da joj ništa nije bilo jasno. A nije žena nepismena. No, ništa zato. Gradonačelnik Željko Burić i pročelnik Miro Lucić su joj rekli da oni mogu i povući tu odluku. Što su na koncu i napravili. Jer, niti je usklađena sa zakonom, niti sa Uredbama Vlade ni Europske unije, niti se zna kako je uopće određena cijena te usluge, niti kako je kućanstvu s dvoje ljudi u stambenim zgradama određena paušalna količina za plaćanje od 120 litara. Sve se to čulo u kratkoj raspravi a da nitko nije pitao kako je uopće moguće da nešto tako kao točka stigne uopće na dnevni red Gradskog vijeća. Kad je već totalno nepripremljeno. I kako je moguće da direktor "Zelenog grada" napusti sjednicu Gradskog vijeća prije nego ta točka dođe na dnevni red? Pa čovjek očekuje da oporba od toga napravi frtutmu i skandal.
Ali, ne, nije to njihova razina. Oni se očito bave svjetskim problemima, konvencijama i rezolucijama. Ne samo spolnom ravnopravnošću, nego i mirom u svijetu, politikom detanta, popuštanjem međublokovske napetosti i sličnim globalnim temama. Eto, možemo očekivat da sad kad je otpustija Rexa Tillersona, državnog tajnika, Donald Trump zovne Miju Matić, Ivanu Vučenović i Tonča Restovića. Da se malo s njima, vedetama šibenskog SDP-a, savjetuje oko priprema sastanka s Kim Jong-unom. Samo, nije sigurno da bi mu se oni uopće javili. Ko je on i šta je on? Zadrti, polupismeni desničar. Eto, di je došla Amerika kad je njega birala za predsjednika. Ka da je on njihova razina? Koliko žena uopće ima u Vladi, odnosno u administraciji? Ajmo,najprije usvojit Konvenciju, pa ćemo onda vidit di smo, šta smo...

23. travanj 2024 16:34