StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Spašavanje (obljetnice) Baldekina

8. studenog 2018. - 09:56

Kad je Martin Junaković početkom četvrte četvrtine ispao s pet "osobnih", jednostavno sam osjetio potrebu da preuzmem odgovornost oko rješavanja pobjednika utakmice. Ne bih, naravno, uspio bez pomoći suigrača, ali, bez lažne skromnosti, vjerujem da sam nas sa 14 koševa u odlučnoj fazi utakmice najizravnije spasio od poraza - tako nam je dan poslije dramatične utakmice Šibenik - Alkar pričao ultra-nadareni Toni Nakić, koji je u zadnjih osam minuta susreta, među inim, precizno ispalio i dvije "trice".

U tim trenucima Toni nije vjerojatno ni bio svjestan koliko bi posrnuće protiv Sinjana dovelo šibenske košarkaše u težak, neugodan položaj. Sjajnom igrom u zadnjoj četvrtini Nakić je počeo, nadamo se, uspješnu operaciju spašavanja (45. obljetnice) Baldekina.

Zahvaljujući reprezentativcu Branku Gojanoviću Lasici, Milivoju Boraniću Miti i drugima šibenska košarka ima duboke korijene, no svi se slažu da njezin "pravi" put počinje krajem prosinca 1973. godine, kad se ime KK Partizan mijenja u KK Šibenik, a na čelo kluba dolazi više nego uspješni predsjednik Tomislav Zorić.

Kakva bi to, dakle, bila obljetnica, kad bi se nekadašnji prvak i europski finalist (još jednom) sunovratio u niži rang!?

A Baldekin kao nikad mora biti na oprezu. Ne samo zbog osjetno pomlađene momčadi, već gotovo i više zbog žilave konkurencije.

"Fenjeraš" Bosco je umalo iznenadio Splita, Gorica je nadigrala Cibonu, Zabok (ne tako davno) Zadra, zagrebačka Hermes Analitica je slavila u gostima kod Škrljeva… Sve više je rezultata koji upozoravaju Šibenčane na maksimalan oprez.

Novi trener Miro Jurić prihvatio se nezahvalnog rudarskog posla ili usporedo s bitkom za bodove, on sve više otvara vrata mladima. Uporan je, primjerice, u forsiranju visokog Pave Paića, te još mlađeg, ali snažnijeg Ivana Gulina. Gura ih u igri i kad mladci glavinjaju parketom. Istodobno, ćuti se njegova trenerska ruka, kad je riječ o igri u napadu.

- Ove sezone, za razliku od prethodne, više radimo na igri u napadu. Puno se više družimo s loptom - kratko se oglasio Toni Nakić.

Plemenitija košarka u igri prema naprijed zaista se osjeća u nastupima "građana", ali… I te kako se ćuti potreba da se vrati ona lanjska "Anzulovićeva" obrana, kad su Šibenčani znali ostaviti suparnika u prvom poluvremenu i ispod 30 koševa. U subotu im je Alkar u prvih 20 minuta "čiste" igre uvalio čak 47 poena. A s takvom se obranom ne stiže daleko.

I još nešto, još važnije. Već sada klupsko vodstvo mora krenuti u odlučnu potragu za još jednim (pokretljivim) centrom. S tako kratkom rotacijom, kakvom trenutačno raspolaže Miro Jurić, obje važne zadaće, forsiranje mladih i bijeg od dna ljestvice, nije lako ostvariti. Za novo, zimsko pojačanje novac se, jednostavno, mora naći. Da ne bismo u svibnju u očaju čupali kose.

- Baldekin je mjesto, gdje je šibenska mladost našla smisao svog postojanja. Kao igrači na parketu ili kao Funcuti na tribinama. Zato Baldekin trebamo čuvati kao oči u glavi - već godinama uporno ponavlja Josip Klisović, uvaženi pravnik i košarkaški zanesenjak.

Jurić, Junaković, Nakić, Poščić i ostali imaju u tom smislu svetu zadaću i zbog onih koji dolaze. Braće Ivišić, Klarina, Pleadina i drugih nadarenih momaka, čija se imena sve glasnije spominju ne samo na Baldekinu, već i u hrvatskoj košarci.

27. travanj 2024 05:31