StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Savudrijska juva za Josu

9. srpnja 2017. - 12:33

Obučena u žarkocrvenu veštu, Dobra Parona sagnuta je nad lavelon i pere suđe. U betulici je posvećena tišina, jedino se čuje klapanje pijata o pijat. Na otaj prizor, nježinin najdražin mušterijaman odma se jutron ranije smrklo prid očiman, jerbo iz nedavne prošlosti dobro znadu cilu simboliku ote maškarade sa crvenon kombinacijon robe i pranjen suđa.

 

Jadranka Kosor rečena Jaca, dama u crvenomen iz sporazuma sa Pahoron o Savudrijskoj vali bila je Dobroj Paroni, javna je tajna, neko vrime najuzoritija među svima iz svita politike, bez obzira na spol. Bivša premjerica osvojila ju je kada je u jednomen intervjuu rekla da inspiraciju za vođenje države nalazi dok pere suđe, a veliki jon je plus upisala i nakon šta je izjavila da je gospodarska kriza sasvin sigurno vruć kumpir, no ona će od toga napraviti probavljivu kumpir-salatu.

Nacija je međutin, zaklinjala boga da Jaca konačno kupi makinu i doda teke obotnice u otu lišu salatu jerbo su nježini potezi državu samo gurali još dublje u krizu. Kontra sviju, Dobra Parona je, infišana u svoju uzoritu, burljala po suđu ka manita i donosila poslovne odluke koje jon zamalo nisu uništile posal.
- Znaden dobro šta mislite, ali nije oto po sridi. Ovo je moja osveta Slovenciman, a ne pohvala Jaci i šupljemu sporazumu o razgraničenju na moru u Savudriji! - rekla je tajnovito ovoj dvojici koji su uštapljeni stajali prid šankon ne skidajući pogleda š nje i rabote joj.

U lavelu upravo sređuje rezultate briljantnog poslovnog poteza, rekla je sa ponoson. Dvajstipet porcija novoga jela sa menija betulice planilo je ka šuferin. Savudrijsku juvu slovenski turisti kusaju samo tako, ne more napripraviti kolko se traži, pofalila se.
- Ne znan kolko ota čorba more bit' bolja od paštašute koju smo sami sebi skuvali dočin smo pristali da se o Savudriji i rič kaže, kamo li pristane na arbitražu, sumnjičavao vrti glavon El Tigre.

 

- Rekla san već, ovo je moja osveta. Juvu radin po riceti iz odluke arbitražnoga suda: riba je tačno sa sredine vale, dakle Slovenska, gosti dobiju 20 posto od porcije – koliki je naš dil Savudrijske vale, a naplatin ka da je porcija cila. Em Slovenciman kraden ribu, em ih zakidan na količini, ka prava domoljupka... A di ćete vas dvojica? - prenila se u čudu. Svaki je u ruci, tek je sada vidila, drža poveći kutalj sa kakvin se soldatiman dili fažol.

- Mi smo ipak radikalniji domoljubi! – reka je Bili Smo Uskoro, a El Tigre jon je objasnija da upravo iđu u Savudrijsku valu da s otin priboron pribace slovensko more na rvatsku stranu.
- Odlično, nemojte se pritruditi, zacičala je od veselja i pružila in jednu tećicu.
- Ovo molin vas odnesite uz srdačne pozdrave Jožku Jorasu. Sada kada je posta Rvat budući da je liva strana Dragonje pripala namin i zove se Joso Juras, ka normalni čovik, red je da to obilježi sa mojon Savudrijskon juvon!

26. travanj 2024 17:01