StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Pusti sve, drž' se pikada!

30. lipnja 2019. - 19:26

Kad imate visoke temperature, gomile suhe trave i zapušten okoliš onda je dovoljna iskra da nastane požar. Nije ni u politici drugačije. Što bi tu bila suha trava? Pa, to što imate recimo nogometni klub koji ni ove godine nije uspio ući u prvu ligu, ispao je protiv Puljana, ispali su mu juniori i kadeti iz Prve lige, a onda još dođe gradonačelnik dr. Željko Burić pa zajedno s dogradonačelnikom Paškom Rakićem, primi vodeće ljude HNK Šibenika, Josu Bulata i Juru Zoričića, kako bi im, "odali priznanje za odrađeni posao", ne samo u protekloj sezoni, nego u protekle dvije godine od kada je "aktualna garnitura" na Šubićevcu.
- Priznanje ste svakako zaslužili jer odrađen je dobar posao, sezona je bila uspješna, bez obzira što na na kraju nismo "poentirali u sridu", što nije izborena prva liga. To ne umanjuje vaše rezultate i podršku Grada ćete i dalje imati – kazao je tom prigodom gradonačelnik Burić.

Povukli se i Turci

Naravno, nagradno pitanje glasi – koliko bi, recimo, trebalo Franko Vidoviću da od ovog napravi vatru i požar? I složi HDZ-u i gradskoj vlasti ozbiljnu političku frku? Pogotovo sad kad su se i Turci povukli s Baldekina, a novog sponzora nema na vidiku? Pa je, pored nogometa, i košarka u banani.
Ne treba biti doc.dr.sc. Robert Kopal da se zamisli kako bi to crno "mudo labudovo" moglo izgledati. Dovoljno je "zagugliti" pa vidjeti kako je to prije koji dan izgledalo u Vinkovcima – još jednoj utvrdi HDZ-a – gdje su Ultrasi upali na proslavu 100. godišnjice HNK Cibalije s parolama – "HDZ pederi, Vinkulju ste sjebali!", "HDZ grobari, Cibu ste nam ubili!". A oni koji imaju malo bolje pamćenje, mogu se sjetiti kako je to izgledalo u Šibeniku, 2013., kada je Šibenik ostao bez drugoligaške licence, pa administrativno ispao u treću ligu, kada su na meti navijača bili Ante Kulušić, Goran Pauk, Marko Karađole Kapula.
Bilo je tada i razbijenih stakala, stradao je kafić u vlasništvu Karađolinog sina.
Naravno, treba li podsjećati, i tada su još u điru bili i lokalni izbori, fajt između dva doktora – sadašnjeg i tadašnjeg gradonačelnika – Burića i Županovića. I to baš nekako između dva kruga, u kojima je bila pakleno vruće i tijesno. I u kojima je Frankov doktor izgubio za prsa. Sreća za HDZ da Vidovićevog nasljednika Tonča Restovića pretjerano ne zanimaju ni nogomet ni košarka, nego samo pikado. I Texas Hold'Em poker. A posebno ga ne zanima što radi dr. Željko Burić. U kojeg on očito ima puno povjerenje. Valjda zato što – kako je Restović mlađi kazao za Jutarnji – "naš gradonačelnik često posluša naše ideje. I naš HDZ je bolji, odnosno liberalniji i otvoreniji, od državnog ili recimo zadarskog." S tim se slaže i Restović stariji – grad Šibenik mu je financirao obnovu Muzeja pobjede, a na raspolaganju mu je i što se tiče obnove spomen parka na Šubičevcu. Ne petlja mu se u nju nitko, čak ni konzervatori.

Franko kao SDP-ov 'Ćaća se vraća'

I sad, u cijelu tu idilu, ponovno upada Frankiša, kao partibrejker. Kao SDP-ov "Ćaća se vraća", odnosno, kao repriza onog starog TV-showa "Jel me netko tražio?" Je, kako nije. Evo je prije neki dan ponovno, kao u starim vremenima – kao da nije od toga prošlo pustih godina – kritizirao skori početak izgradnje čvora Rokići kao "potpuno nepotrebno", "megalomansko rješenje, koje će unazaditi Šibenik." Bernardićeva pobjeda dala mu je špirita, pa je odmah navalio: "Pogledajte kako rade, raskopane su sve ceste, bez plana, zbrda-zdola. Cijeli grad je gradilište, a potpuno nepotrebno. Obzirom da imamo ministre koji ne znaju odakle im kuće i Mercedesi, ništa me ne iznenađuje... U Šibeniku su se građani povukli, a vlast radi što ih je volja." U svakom slučaju, bit će veselo – Franko is on the road again!

16. travanj 2024 08:26