StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Puše(nje) za državu

23. siječnja 2019. - 12:27

Ka dva razularena kauboja ušli su El Tigre i Bili Smo Uskoro u svoj omiljeni bufetić, ali se dobra i poštena gazdarica nije istoga trena, ka po običaju, cila razletila da in posluži piće, niti se raspekmezila od sriće šta ih vidi.

- Polako, strpjenja, iman prvo obaviti terapiju, nećete krepati od žeđi! - rekla in je i colatajući se povukla u kužinicu. Izašla je poslin pet minuta, jopeta vukući nogu i sve pušući od muke dok in je davala piće.

- Terapija u kužinici? Čime, panceton? - inbokaje El Tigre lapljivo natežući studenu pivu, na šta je B.S. Uskoro doda da panceta mora biti od crne slavonske svinje; još bolje ako je križana sa divljin vepron.

Kupus i kumpir

- Ma kakvi, jedino se blago zagrijani list kupusa stavi na kolino prethodno namazano maslinovin ujon, pa da vidiš! - odgovorila je ozbiljno na provokacije. Kada je čuja za verduru, El Tigreu je piva ošla u krivu bužu pa se prisumitija od kašlja, a B.S. Uskoro upita ju je najiskrenije, bubajući ovoga po kostiman, koji joj je samo vrač reka za otu medicinu?

- Logično da je kupus, odgovorila je smireno. Jerbo se u veliki kupus s vrimenon pritvorila ona salata od kumpira Jadranke Kosor sa početka krize. Sićate se kako je ono rekla u Saboru? - pogledala ih je trepćući okicaman.

- Oćete reći da bi na kolino metnili salatu od kumpira da se cila stvar nije pritvorila u kupus? - upita ju je El Tigre, na šta mu je odrebatila da bi svakako išla kod likara, samo da ne strahuje da će u ordinaciji zateći friško diplomiranog doktora bez ijednog dana staža. Zato jon je bolje čarati, a ukoliko ih zanima kako se oto leši kumpir pritvori u kupus, odgovor je jednostavan: rič je o najobičnijoj fermentaciji, samo jon triba osigurati stabilne uvjete!

Na to je El Tigrea uvatila nervoza, jerbo je iz nježinih riči iščita jasnu kritiku sustava, pa je svomen kompanjonu da mot rukon isprid justa, šta oće reći da mu dade duvan.

- Aha, jopeta se grebemo! - zavrnila je očiman Dobra Parona pogledavajući svoga omiljenoga gosta koji se doduše ostavija duvana, ali svoga, i reži na svakoga ko dimi švercanu robu.

- Ja san barenko pošteni grebator - počeja je on razlagati svoju teoriju. A karakteristika svakog poštenog čovika je da se ne denja sa lupetinaman i šverceriman. Daklen, kada se već ja čestito greben, onda oću da mi donator dade cigaret, ol duvan svejedno - za koji je plaćena trošarina i koja kuna za razvoj zdravstva. Pa nismo valjda državu na putu našli, nego smo je u krvi stekli! - reka je odlučno i ponovija oni mot prid noson B.S. Uskoro.

Neplaćeni porez

- Aha, znači, ako pušiš, puši za državu! - reka mu je ovi ne mrdajući njanko obrvaman, kamoli da ga ponudi španjuleton.

- Ža mi je, prominija san stranu. Puno nan je skupa država! - reka mu je i otvorija tabakjeru u kojon su, navr rpice švercanoga duvana stale kartine.

- Zar i ti? - pročita je izdaju u njegovin očiman, sa gađenjen gledajući u ponuđeno.

- Da ne bi stavija u justa oto, di su miši plazili, a porez nije plaćen! Pa nisan ja sebe naša na putu! – odbija je svoga prijateja i molećivo pogleda u Dobru Paronu, ne bi li se ona mašila za koju škatulu šta ju gosti dikoda zaboravu u betulici.

- Jel ono neka velika faca rekla: 'Na pitajte se kolko država more popušiti vaših šoldi, nego svakodnevno pušite za nju!' - kazala mu je Dobra Parona, žaleći šta jon se potrošila zaliha zaboravljenih španjuleta.

19. travanj 2024 12:35