StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Pucaj iz svih oružja!

3. veljače 2020. - 09:41

Čitao sam kao mali priču o tome kako je neki seljak u Bosni čuvao goveda turskom kadiji. I s kadijinim stadom čuvao i jednu svoju kravicu. Al, stoka ko stoka, pobole se krave na livadi i ova siromaškova ubi kadijinu kravu na mjestu, probode je rogom, Što će, kud će, kako će? Dosjeti se čoban jadu, pa kaže velmoži:

 

- Kadija, tvoja krava probila rogom moju na ispaši, crkla odmah, jadan ti sam!

 

- Ako je, tako je. Marvi nema suda! - veli mu kadija.

 

- Ma, ne znam jesi li ti mene dobro razumio. Moja krava ubila tvoju kravu.

 

- E, ako je tako, to je druga stvar, čekaj da pogledam u ćitabe, šta zakon kaže.

 

- E, neš bogami. Kad nisi gledao mojoj, nećeš ni svojoj, odbrusio je sluga moćnom kadiji. Navodno.

 

Danas više nisam mali, ali opet čitam iste priče. Samo ne više u knjigama, nego ovaj put po novinama i portalima. Ušli smo u EU, tu smo već godinama ali naša je javna scena kao u tursko doba, s kadijama koje istodobno i tuže i sude i to ovisno o tome koji su ‘naši’, a koji ‘vaši’. Naši mogu što hoće, vaši ne smiju ništa. Jednima se gleda u tefter, drugima se gleda kroz prste. Za jedne bi trebali vrijediti zakoni i moral, za drugi ne - oni su zakoniti i moralni samim time što su ‘naši’, na pravoj strani povijesti. Oni i kad griješe, čine to u najboljoj namjeri.

 

Hajka na Vrdoljaka

 

O čemu ja to? Pa eto, o filmu ‘General’. Sad je na njega, odnosno Vrdoljaka, koga briga za film, otvorena hajka. Ostario je, onemoćao, nema iza sebe više nikog, i manje-više je idealna meta, da se po njoj puca iz svih oružja. Film mu je katastrofa, kao i serija, ništa ne valja, nema tko po njemu nije hračnuo, to je sad in.

 

Ali, nije ni to dovoljno, to da je s umjetničke strane to ‘trash’, nego je proglašen i za lopova, ostao je dužan novce svima, osobito glumcima. Prati se napeto tko će ga dat sudu, tko će mu pustit ovrhu. A velike je pare uzeo... pa se nabraja, od HRT toliko i toliko milijuna, pa od opd HAVC-a još toliko i toliko milijuna... A di su još puste općine i gradovi, državne tvrtke. Desničari, naravno, ne žale oni dat novaca kad su njihovi u pitanju. Daje se, ne boj se, šakom i kapom, naše novce daju, lopovi, iz proračuna, grmi se u pravednom bijesu. A kao, nema se za učitelje, škole nam prokišnjavaju, na djeci štedimo, Puj, bando, majku vam... reži se po društvenim mrežama.

 

Vrište naslovi: ‘Saznajte koliko je dobio ‘General’, koliko su dale siromašne dalmatinske općine, neki će vas iznosi šokirati! Čak se i ankete organiziraju: ‘Mislite li da je po 100 tisuća kuna, koliko su dali grad Šibenik i županija Šibensko- kninska previše? Ili je to taman, premalo?’

 

Zamislite samo da je recimo Šibensko- kninska županija dala 480.000 kuna, a grad Šibenik 350.000? Koliko su dali za film ‘Anka Brazilijanka’ Dejana Aćimovića, s Ericom Cantonom u glavnoj ulozi i Radom Šerbedžijom u sporednoj... To je, koliko, tri četiri puta više nego su dali za ‘Generala’? A da nitko nije pitao ništa. Ni kako, ni kuda, ni zašto. Dušu dalo za investigativu. Ipak je to para. I danas, a pogotovo onda.

 

Valjda je bilo uvjerljivo to što je kulturno vijeće Šibensko- kninske županije zaključilo tada da će to ‘snimanje u Šibeniku, dolazak filmskih zvijezda i cijele ekipa filma doprinijeti promociji grada i Županije ne samo u zemlji nego i u svijetu.’

 

Duplo veća promocija

 

Proveli su župan i gradonačelnik Erica Cantonu, inače Francuza, koji je najpoznatiji kao legenda Manchester Uniteda, nogometaša čiju listu filmova nitko nije provjerao u tefteru, odnosno na Internet Movie Databaseu, niti mu je gledao ‘prosječnu ocjenu’ kao što se ovih dana to radi za ‘Generala’ - po staroj gradskoj jezgri, pokazavši mu usput i mjesto na kojem se snimao ‘Game of Thrones’.

 

Nitko tada nije pitao ‘Alo, da nije ovih 800.000 i kusur kuna malo previše.’ Bit će da je to zato što je glavnu ulogu tumačila naša mala Šibennka, Cvita Viljac. Pa i u ‘Generalu’ naslovnu ulogu tumači naš Šibenčanin, Goran Višnjić! Ali ne, on je u međuvremenu postao - Vrdoljakov zet. Sigurno je to zato što je film ‘Anka’ za razliku od ‘Generala’ koji je, svi kažu ‘trash’, naprosto dobar film. A nama je estetika najvažnija!

 

U to ime, moglo bi se predložiti da se idući film koji se bude snimao u Šibeniku, s još nekim bivšim nogometašem u glavnoj ulozi, Francuzom koji bude glumio na hrvatskom, sufinancira s najmanje milijun i pol kuna iz proračuna grada i županije Šibensko - kninske. Uostalom i današnji je gradski proračun gotovo duplo veći nego li je to bio prije pet, šest godina kada se snimala ‘Anka’. Ko zna, da smo dali više novaca Vrdoljku, možda bi i on uspio snimit kvalitetniji, bolji film. Pa danas nitko ne bi pitao koliko košta.

18. travanj 2024 10:20