StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Prerani Nakićev odlazak?

1. kolovoza 2019. - 14:20

Prokušani košarkaški menadžer, zagrebački Šibenčanin Robert Jablan ne slaže se do kraja s ocjenom kako je preseljenje zagrebačke Cedevite na ljubljansku adresu "uvelike smanjilo cijene košarkaša na hrvatskom tržištu". O tom potezu Emila Tedeschija Bobo, kako ga obično zovu šibenski prijatelji, razmišlja nešto šire.

– Što se tiče cijena transfera hrvatskih košarkaša, moje je mišljenje bitno drukčije. Mislim da je tržište odlaskom Cedevite postalo realnije, stabilnije. Možda bi, pak, sve bilo bolje da se Tedeschi, umjesto na selidbu u Deželu, odlučio na Zadar, gdje su korijeni košarke najčvršći, ili na Split, koji je u financijskom smislu u posljednje doba najstabilniji od svih hrvatskih prvoligaša – drži Jablan.

Makar gotovo svakodnevno živi sa svojim matičnim GKK-om Šibenik, Jablan je i više nego realan u detektiranju aktualne pozicije Baldekina.

– Mislim da su predsjednik Burić i ostali pogodili dovođenjem Primorca. Malo je centara njegove kvalitete u Hrvatskoj, a da istodobno nisu preskupi. Ta akvizicija treba biti i šibenski putokaz za ostala željena pojačanja – još jednom će Jablan.

Nije jednostavna pozicija ljudi koji vode "građane", ili teško je spojiti logičnu želju za pojačanjima s dugoročnom strategijom kluba, baziranoj na izuzetno nadarenoj kadetskoj generaciji predvođenoj braćom Ivišić, za koje komplimente ne štedi ni aktualni izbornik Veljko Mršić.

Visoki mladi

– Odavno nisam vidio tako visokog mladog igrača kao što je Zvonimir Ivišić, kojemu nemali centimetri nisu prepreka u asistencijama i mekanom šutiranju prema košu – otelo se Mršiću, s kojim autor ovih redaka ima otvorenu, prijateljsku komunikaciju još iz doba kad je spomenuti Imoćanin bio kadet Cibone.

Ivišić će, nema sumnje, biti dobra nadopuna šibenskoj visokoj liniji (Primorac, Paić, Vuko), pa je u ovom trenutku veći problem u zatvaranju igračke križaljke na Baldekinu potraga za kvalitetnim bekom.

– Nama bi bolje došao iskusni razigravač, koji neće grintati što štiti leđa nadarenom Domagoju Šariću, nego košarkaš koji razmišlja isključivo o vlastitoj statistici – kazao nam je direktor KK "Dražen Petrović" Josip Milaković Jota. Jasno je da Jota na taj način dodatno podgrijava tezu kako je novo klupsko vodstvo označilo i osjetno približavanje šibenskog prvoligaša njegovu omladinskom pogonu.

Vrući krumpir

Za razliku od većine na Baldekinu, već spomenuti Jablan ne bježi od vrućeg krumpira ili dvojbi oko odlaska nadarenog reprezentativca Tonija Nakića.

– Nije problem samo u visini odštete za Nakića. Ako gledamo šire na interes hrvatske košarke, a ne samo na desetke tisuća eura odštete, onda je pitanje je li najavljeni Nakićev odlazak mudar. Osobno držim da bi još jedna sezona u narančastom dresu dobro došla na Tonijevu putu prema zvijezdama – otvoren je Jablan.

Šteta je što tako kao Jablan ne razmišljaju i roditelji Nika Slavice, koji je u samo jednoj polusezoni na Baldekinu pokazao više nego u tri (propuštene) godine u Ciboni i Cedeviti. No, očito je da Slavice još nisu naučili temeljnu lekciju kako je koji put potrebno napraviti korak natrag da bi sutra mogao napraviti tri koraka naprijed.

27. travanj 2024 00:07