StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Prasad pod rednin brojen 13

19. prosinca 2018. - 09:57

S velikin entuzijazmon El Tigre i Bili Smo Uskoro kročili su u bufetić Dobre Parone otoga cičavoga jutra. Ipak je dvanajsti misec, najveseliji u godini, pa bi se stari kumpanji, osin uobičajenih pića na prazan štumak, mogli i počastiti mrson.

- Naravski, pa nije svaki dan Božić - veselo je zacvrkutala Dobra Parona hitajući u kužinu da in iz tople lončine izvadi najlipše bokune suvoga. Izvanka je dopira metalni glas nježinoga mehaničkoga Dida Mraza na struju postavljenog prid ulazon u betulicu. “Meri Krismas! Houhouhou!” - drevija se jednolično ka navito kolo, vaik isponova živcirajući El Tigrea.
Na njega je, međutin, bija prisiljen zaboraviti, jerbo je Dobra Parona svojim neočekivanin geston obojicu izbacila iz postola.

Sto kuna nabaška

Nakon šta in je donila lipi oval mrlišave, drćuće oglavine i piće, zatražila je da platu unaprid, sa napomenon da je spiza 25 posto skuplja. Ali, oto još nije bilo sve, nego je mrtvo-ledeno zatražila i da jon platu razliku u cijeni od one dvi-tri porcije šta su izili pritprošloga miseca. Šta krpe, šta konca, to je sto kuna nabaška, proćamatala je poda se dok je kljucala po blagajni nepokolebljivo ispisivajuću konat, ka šta je toga dana bila srida.

Stajala je prid njiman nepokolebljivo i po svemu se vidilo da je nježin zahtjev mrtvački ozbiljan ka šta je toga dana bila srida.
- Šta se to dogodilo, ol' van spizu nismo odma pošteno platili kolko ste rekli? - izbečija se El Tigre dok je B.S. začuđeno buljija obišenih justa, pari da mu se ukazala davno izumrla tica dodo.

- Je, istina, ali "Čistoća" je meni ispostavila nove račune unatrag, za škovace koje su već odvezli. Ni tu se ništa novoga nije dogodilo, ali moran platiti... Uostalon - uskobečila se osokoljena - ko van je kriv šta naručujete meso sa koščinama, pa poslin obida ostaje puno otpada s čimen ja poslin iman samo skupi tramak?

- I nama su stigli računi, kome ćemo mi naplatiti razliku? - pobunija se Bili Smo Uskoro, a El Tigre napa ju je rafalnon paljbon da je nesposobna voditi posal. Jerbo, da je prava, nabavila bi pasa ili dva koji bi sve te koščine satrali u papar i rišili je problema. Odma bi u čipiranoj kanti bilo manje škovaca!

'Obilata' božićnica

- Ma, ne moremo mi građani proizvesti tolko malo otpada kolko nan puno i za to malo "Čistoća" more naplatiti, brani se ona. I ko kaže da se čipovi od pasa i kante za škovace ne bi pomišali, a nije isključeno da bi mi još i komunalni redari pisali kazne zato šta su se beštije išporkale na ulici - argumentira ona svoje traženje od najdražih mušterija.

- Pa di to iđe! - zagrmila su obojica u isti glas. Objašnjavajući svoje razloge da dodatno plesnete po žepu nas mušterije i građane, vi ste, draga gospojo, jednako blažena izraza lica ka i graski oci ol' direktor "Zelenoga grada". Zborite mirno, ka da živite u raju i čudite se namin iz Doline suza! - reka jon je El Tigre glason punin razočaranja.

Na to je ona složila umilnu facu i mazno rekla da in oto neće biti teško, jerbo će in poslodavac sigurno isplatiti obilatu božićnicu otkako je država oslobodila poreza.

- Imaju li evropski praščići pod rednim brojen 13 pravo na obilatu božićnicu? - upita je i na pinjuru iz onoga ovala podiga oveće praseće uvo. Na njemu se jasno vidija tetovirani broj 0013...

26. travanj 2024 09:47