StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Potraži me u (širem) zaleđu!

7. rujna 2017. - 13:52

Uvijek mi je drago malo porazgovarati o šibenskoj košarci, bez čijih talenata Hrvatska nikad ne bi imala toliko uspjeha. Zato mi je dodatno žao što nije uspjela fuzija dvaju šibenskih prvoligaša. U toj situaciji Baldekin je, nažalost, osuđen na još jedan pokušaj da praktički stvara novu momčad – oglasio se legendarni trener Mirko Novosel u emisiji "Šibenski kompas" Radio Šibenika.

Dobri, stari Mirko i ne sluti kako je to "iz početka" dodatno otežano, zbog činjenice da GKK Šibenik, ako izuzmemo nadarenog Ivana Gulina, nema za kim posegnuti kad je riječ o mlađim kategorijama. Da muku muči s popunom kadra do "normalnih" 12 igrača.
– Sa žaljenjem moram konstatirati kako su nam generacije 2001., 2002. i 2003. tanke kad je riječ o igračima koji bi uskoro mogli odjenuti dres prvotimca. Zato valja biti strpljiv, tražiti druga rješenja – otkrio nam je Josip Klisović, koji godinama brine o razvoju mladih na Baldekinu.

Jedanaesti bi u seniorskoj momčadi trebao biti mladi Martin Klepo, koji je lani nosio dres "Jollyja", dok je mogućnost da narančasti dres odjene još nadareniji "jollyjevac" Ivan Perković trenutačno nemoguća misija. HKS je suspendirao igračke registracije "građana". Razlog: bivši prvotimac Roko Badžim blokirao je klupski račun zbog duga od 50 tisuća kuna.
– Mi pokušavamo spomenuti vakuum nadoknaditi mladcima, koje smo skautirali. Pleadinom iz DOŠK-a i dvojicom mladih centara iz Viteza. Katkad mi se njihovo angažiranje čini važnijim od toga tko će biti jedanaesti ili dvanaesti igrač. Zbog budućnosti kluba – iskren je Filip Vukičević, novi klupski direktor.

Zanimljiva je koincidencija da sličan problem muči i Šubićevac.
Vjerojatno bi orijentacija na domaće mlade nogometaše šibenskog drugoligaša bila snažnija da nije realne procjene kako juniori po svojoj nadarenosti bitno zaostaju za kadetima i pionirima, koji su, uostalom, za razliku od seniora, svih minulih kriznih godina sačuvali svoje mjesto u prvoligaškoj konkurenciji.

Koincidencija o "generacijama praznog hoda" samo se nastavlja i na šibenski vaterpolo.
– U idućim godinama možemo objektivno računati samo na generaciju mlađih juniora. U drugima je gotovo problem popunjavanja momčadi – unisoni su predsjednik Tomislav Perak i šef struke "Solarisa" Mile Nakić, koji muku muče kako obnoviti nekad sjajan rad s mlađim kategorijama u Crnici.

U nezavidnoj situaciji s "praznim hodom" raduje orijentacija šibenskih ligaša na šire zaleđe. Na Šubićevcu se potencijalni prvotimci traže i među nogometnim talentima Knina i Biograda. Iz hrvatskog kraljevskog grada Biograda trebali bi stizati i vaterpolski "tići". Konačno, nadareni košarkaš Pleadin je Drnišanin. Tko zna, možda njemu pođe za rukom da postane prvotimcem GKK Šibenik, što nije svojedobno uspjelo legendarnom Drnišaninu Stojku Vrankoviću, za kojega je netko od starih šibenskih košarkaških "mudraca", vjerovali ili ne, konstatirao "kako je visok, ali ne i talentiran"!

26. travanj 2024 18:18