StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Političari na 'vrtuljku ljubavi'

14. listopada 2019. - 10:28

Živnula je šibenska politička scena. Nakon Željka Burića, koji je iskoristio Dan grada i blagdan svetog Mihovila da kaže kako još nije za staro željezo, odnosno penziju, i kako je spreman za još jedan mandat na čelu grada Šibenika, ako mu u međuvremenu "šefovi partije" ne ponude štogod drugo – recimo, mjesto na listi za Sabor, gdje je već sada gužva pogolema – oglasio se još jedan doktor, Ivo Glavaš.

On je isto podsjetio na se, pa gromko najavio kako istupa iz Mosta te da će odsad u Gradskom vijeću djelovati kao "nezavisan". Kao da je dosad bilo drukčije! Cijelo je ovo vrijeme u šibenskom gradskom parlamentu i djelovao kao "solo-igrač", "slobodan strijelac" pa se u tom smislu ništa neće promijeniti – jezik mu ni dosad nije sputavala "stranačka stega", a ni noge.

Dolazio je na sjednice kad je htio, odlazio isto tako, čak i kad je ostajao usamljen, kao u slučaju prodaje HNK Šibenik, u kojoj jedini nije htio sudjelovati. Sada je iskoristio okolnost što je Most podržao Škoru da se i formalno pozicionira kao "sam, svoj i samosvojan" i dobije svojih pet minuta pažnje, u čemu je i uspio – bio je glavna politička vijest iz Šibenika krajem prošlog tjedna.

'Rastavljen, ali ne svojom krivicom'

I Glavaš se time, kao i Željko Burić, priprema već sada za iduće izbore i naglašava da je na dispoziciji, slobodan i spreman za nove političke kombinacije. Kako je svojedobno pisalo u Areninoj rubrici "Vrtuljak ljubavi" u kojoj su se tražili novi partneri – "Rastavljen, ali ne svojom krivicom". Poruka je: ako netko ima neku novu kombinaciju s nekim "trećim putem", nekim novim Mostom, izvan HDZ-a i SDP-a, onda u Šibeniku neće moći zaobići Glavaša. Njegove ambicije nisu ništa manje nego one Željka Burića, bez obzira na to koliko im mogućnosti za uspjeh, koje im stoje na raspolaganju, bile dijametralno suprotne. Samo za razliku od Burića, koji zna da mu ih HDZ može ispuniti, Glavaš zna – odnosno procjenjuje – da mu Most u tome više ne može pomoći. "Vi mi ne možete pomoći da postanem gradonačelnik, a vijećnik mogu biti i bez vas!" poručuje šibenski konzervator.

Da je Škoro samo povod, potpuno je jasno iz računice koja teško da drži vodu. Jer, Glavaševa teza da HDZ na predsjedničkim izborima ima dva kandidata, Miroslava Škoru i Kolindu Grabar-Kitarović, pa je svejedno koji će pobijediti, te da je glas za Miroslava Škoru glas za spas HDZ-a, političkog tajnika Mosta Nikolu Grmoju natjerala je na smijeh. Koji je lako razumjeti. Škoro itekako remeti planove HDZ-a, jer njegova kandidatura remeti planove Kolinde Grabar-Kitarović – i Andreja Plenkovića koji joj moli Boga za zdravlje – da pobijedi već u prvom krugu. Škoro ne uzima glasove Milanoviću, nego predsjednici. Njezinih 30-ak i Škorinih dvadesetak posto, to je u nekom idealnom scenariju taman dovoljno da Milanović ostane bez drugog kruga. Koji mu je sa Škorinim ulaskom u ring zagarantiran. To više što je sudac Kolakušić dodatno pao i nestao s centra, prema posljednjim mu se istraživanjima javnog mnijenja potpora prepolovila i pala na nekih šest posto, dok Milanović lagano, ali stalno raste. A s njim i SDP kojeg je neočekivani uspjeh na EU izborima, što bi rekao Ćiro Blažević, galvanizirao i vratio u igru.

Imal Mene Tute?

Kolindin eventualni neuspjeh, o kojem Plenković ne želi ni razmišljati, pogotovo što predsjednica lagano, ali stalno gubi potporu, značio bi tektonski poremećaj u HDZ-u, siguran pad Andreja Plenkovića, a s njime bi u Šibensko-kninskoj županiji automatski pao i Nediljko Dujić. Što je razvoj događaja koji nestrpljivo, iz prikrajka, čekaju Ante Kulušić i Josipa Rimac, nadajući se kako bi time – ponovno – došlo njihovih pet minuta. Istih onih pet minuta kojih nestrpljivo čeka Ivo Glavaš, misleći kako je Plenkiju, Dujiću, Kuli, Josipi, Mihi Mioču – nastavite niz – svejedno hoće li pobijediti Kolinda ili Škoro.

Za razliku od njega, HDZ-ovcima je bitno i iščitavaju političke poruke čak i iz toga tko je sve bio pozvan u "Baruna" – a tko pak nije – na večeru s Plenkijem i njegovim najbližim suradnicima, kada je krajem prošlog tjedna bio u Šibeniku, tko je s kim sjedio, tko je kome što, čak i u šali rekao. Svejedno, e, kako da ne. Za HDZ-ovce je to, osim što je HDZ, i IMT – Imal Mene Tute?

25. travanj 2024 20:57