StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Pogled u ređipet

18. travnja 2018. - 13:46

Prija nego šta oden raditi u Rumunjsku oli Bugarsku, baš bi volija viditi detalje o našen novon graskon prevozu, reka je El Tigre Dobroj Paroni dočin je nogon stupija u nježin bufetić. Sa posebnon namjeron da je naživcira spomenija je najavu graske uprave da će osnovati vlastitu prevozničku firmu, jerbo se ona već odavno prndusi na buduću žičaru od Doca do tvrđava. I nju je gradonačelnik Burić također uvrstija u intermodalni sustav graskoga transporta. Uz autobuse i brodove na letriku do otoka, tute spadaju čak i one trčeće skale, oliti elevator u dolačkin dvojnin bedemiman.


Gondole iznad glave


- Ma ajte molin vas, ne tentajte me s otin žičaraman! Jerbo, pošten čovik na svoju teracu više neće moć izaći u mudantaman, ol žena u ređipetu. Kako ćeš, ako ti iznad glave prolazu one gondole iz kojih te gledaju turisti i još ti zaviruju na tiramolu, znatiželjni kakva se roba suši, odma se ražestila dobra i poštena gazdarica. Još ću tribati, dodala je, zidinaman ograditi svoju lipu teracu, moju slobodicu, da me iz žičare ne bi gledali ka turističku atrakciju.

- A čujte, ima i gora stvar od otoga! Šta bi da vas obilazu ka starinu? - javija se Bili Smo Uskoro, ne skidajući pogleda sa onoga procipa na nježinomen dekolteu.
- Uostalon, vi ste jedna vaik lipo sređena žena...- i dalje on fiksira na isto misto. Zafalila mu je na konplimentu, videći di se zabuljija. Ipak, rekla je, sada već raspoloženo cvrkućući ka tičica, ne more ona svoju glavu držati na kantunalu dok spava da jon se frizura ne pokvari. Mora se negdi opustiti poteke nepočešljana i u oskudnijoj robi... Di će to, neka jon reču, ako ne na svojoj teraci, barenko u toplin miseciman?

-A šta ćete vi to raditi u Rumunjskoj oli Bugarskoj? O čemu je rič, uozbiljila se, vraćajući se na El Tigreove riči kada je doša.
- Kako šta? Raditi za veću plaću, čitajte novine i saznajte kako neke zemje ekonomski rastu. A možda ću i u Mađarsku, još ću viditi... Šta mislite, kako će to stvari ići, pa moraće neko slati doznake iz inozemstva da se ostvaru svi lipi planovi koje imamo, objašnjava jon El Tigre. Ionako ćete vi koji ostanete biti podvrgnuti sve većoj poreznoj presiji...


Sigurna plovidba


- Ja ću bome, organizirati građanski otpor tako da ćemo oteti državne poreznike i prisiliti ih da radu za nas! - jopeta se usplahirila Dobra Parona. Na to je Bili Smo Uskoro reka da je njemu dosta svega, a najviše nepostojećega građanskoga bunta, pa će on u Česku na rad i obrazovanje. A država će se, misli on, već lako odreći otetih poreznika, jerbo jon taki, koje građani mogu zarobiti, uopće ne tribaju, pa će sa novin snagaman još više udriti sa presijon. Dotle će on u Českoj, jednoj normalnoj europskoj zemji, učiti o sigurnosti plovidbe, da bi se za koju godinu moga zaposliti u graskoj firmi za prevoz putnika. I to na brodoviman za šibenske škoje.

- I baš tamo, u Česku, po znanje iz sigurnosti plovidbe - pogledala ga je ona, ne virujući svojin ušiman.
- Tamo, tamo, a di drugo! - ne da se on smesti. Ako ne virujete meni, pitajte Murterine koji su prija par godina, nasrid svoga mora u brod digli Čeha koji je tute pluta, držeći se za oveći bokobran. Misleći da je utopljenik, najili su ga i napili u svojoj gajeti, kad u niku miru, on uzme oni svoj bokobran pod ruku, ljubazno in se zahvali i itne se natrag u more s ričiman da mora nastaviti svoju plovidbu.

- I, šta je tute sigurna plovidba? - zapiljila se svojin bistrin okicaman u njega Dobra Parona, dok ga je kompanjon gleda ka da je pa sa Marsa.
- Kako? Pa bokobran, šta drugo!? - otpovrnija je on. U očiman mu se vidila briga za njiovo mentalno zdravje. Kako ne razumu?

25. travanj 2024 10:38