StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Podi kao Plitvice, Bumbak kao Ćorić

11. siječnja 2018. - 15:24

Ovih su dana pune novine Darka Milinovića i njegova odlučnog "NE" Zagrebu, odnosno ministru Ćoriću kojeg je nazvao "kvazi HDZ – ovcem". Koji će mimo volje njega i ličkog HDZ-a određivati tko će biti a tko neće ravnatelj Nacionalnog parka Plitvice.
- Likom se neće upravljati iz Zagreba! - bio je jasan Milinović nakon što nije prošla njegova kandidatkinja Antonija Dujmović. Nego je prošao kandidat ministra Ćorića Tomislav Kovačević.

- Naših deset tisuća članova HDZ-a spremno je bosim nogama uzać na Velebit ako je u pitanju HDZ. Ali jednako tako traže da ih se uvažava kada se nacionalna politika provodi na području Ličko-senjske županije - kazao je Milinović koji je zbog svega podnio ostavku i na mjesto predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije.

Ne solirati uvijek i svuda

Istu poruku kao Plenković dobio je od šibenskog HDZ-a i gradonačelnik dr. Željko Burić. Koji se nakon što je trijumfalno dobio po drugi put izbore malo zaigrao. Pomislio je valjda da neke odluke može donositi sam, mimo stranke. Pa su ga u HDZ-u odlučili malo resetirati. I vratiti na "tvorničke postavke". One u kojoj gradonačelnik provodi politiku stranke koja ga je dovela na vlast. A ne solira uvijek i svuda. Očekujući od stranke da ga u tome poslušno prati. Naime, šibenski HDZ nikako nije mogao prihvatiti činjenicu da je potpuno zaobiđen u donošenju odluke o tome tko će biti direktor Poda. I ne samo da je zaobiđen, nego je i Jakov Terzanović kao član HDZ-a zaobiđen u ime "nestranačke stručnjakinje".

Znači, stranka je dobra kad treba lijepiti plakate i donositi glasove kojima se osvaja vlast. A kad treba birati direktore, onda se dovode "nestranački stručnjaci". To je isto ono što je rekao Milinović minisitru Ćoriću. A tko je u šibenskom slučaju ministar Ćorić? To je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, na kojeg u HDZ-u ionako pušu već dulje vrijeme jer je svoj odjel - "specijalisti za EU fondove" - potpuno izuzeo izvan šapa stranačkog kadroviranja. To što je sad pokušao svoj narasli utjecaj proširiti i na Pode, predlažući gradonačelniku Gabrijelu Gega za direktoricu - a ovaj to podržao - u HDZ-u su mnogi jedva dočekali da mu konačno dadu po prstima.

Kako je ono Mamić rekao Štimcu - "Nećeš, razbojniče!". I gradski je odbor HDZ-a rezolutno stao iza Terzanovića, bez obzira na to što je gradonačelnik Burić u jednom trenutku čak rekao da je spreman dati i ostavku na mjesto predsjednika GO GDZ-a ako Gega ne prođe. No, kako mu nitko nije dao podršku, brzo se povukao. Tim prije što mu je položaj posljednjih dana ionako oslabljen.

Tko je doveo Dubiozu?

Naime, u noći u kojoj je trebao trijumfirati - najbolji doček Nove godine u Dalmaciji, najurbaniji, najbolja adventura, sve pet, desi mu se da jedan od članova benda kojeg je "zlatom platio" pokaže tri prsta. I kao krava prolije mu ne pun sić, nego cili šleper mlijeka. U HDZ-u su, naime, neki na GO-u tražili odgovor na pitanje tko je taj koji je predložio i donio odluku da Dubioza kolektiv nastupi i ove godine na dočeku Nove godine. Nisu ga dočekali. Pitanje je ionako bilo retoričko. Jer i onaj koji ga je postavio zna odgovor na njega.

U svakom slučaju, HDZ je bio doveden pred zid, na koncu je morao pokazati zube. Jer, negdje je valjalo povući crtu. Nakon što su u Krki i Kornatima ostali SDP-ovci, u Elektri i Vodovodu HNS-ovci, Dubioza za Novu godinu, "nestranačka stručnjakinja" na Podima... na koncu je morao stati iza Jakova Terzanovića. Bez obzira što ni svi u HDZ-u s njim kao direktorom nisu bili zadovoljni. Ali, ne može im ga micati neko drugi...

24. travanj 2024 01:58