StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Ozbiljna glazba ih stajala većine

25. lipnja 2019. - 11:53

Prošlo je potpuno nezamijećeno, ali šibenski je HDZ na "Musici Apassionati" doživio potpuni debakl – izgubio je većinu u Gradskom vijeću grada Šibenika! Branimir Zmijanović, odvjetnik i vijećnik HDZ-a, glasovao je protiv svoje stranke prigodom glasovanja o tome da se ugasi ovaj festival ozbiljne glazbe koji je prošle godine napunio desetu obljetnicu. A ove godine neće majci, upamtit jedanaeste. Znači, nije bio suzdržan, nego je – očito demonstrativno, prkosno – bio protiv, čime je jasno i glasno dao do znanja vladajućoj stranci u gradu Šibeniku da odsad i unuduće ne može računati na njegov glas bespogovorno kao dosad. I ne samo to. Zmijanović se dan ranije nije pojavio niti na koordinaciji Gradskog odbora HDZ-a na kojoj se, točku po točku, dogovaralo kako će stranka glasovati na sjednici. Pa odakle onda HDZ-u 13 glasova, odnosno ruku, koliko ih je bilo za ukidanje "Musice Apasionate"? Zvuči nevjerojatno, ali je istinito - od Nezavisne liste Stipe Petrine! Naime, za prijedlog HDZ je glasovao vijećnik Rikard Marenzzi s liste Stipe Petrine!

Blago vlasti s oporbom

Tako je s 13 glasova "za" ukinuta "Musica Apassionata", četiri su glasa bila suzdržana, a četiri su bili protiv – Anton Dobra (NL Milan Bandić), Branimir Zmijanović (HDZ), Ljubica Kardum (HSU) i Dalibor Perak (Loza). Među onima koji su bili suzdržani je i Joško Šupe, predsjednik SDP-a. Čovjek je, očito, imao puno razumijevanje za probleme HDZ-a. Pa im nije htio i on praviti dodatne. Blago vlasti koja ima ovakvu oporbu!

No, vratimo se mi Zmijanoviću. Što sada? Hoće li prijeći Hrvoju Zekanoviću i Nenadu Samaržiji Cincinu, kao što se već špekuliralo i prije. I bilo bi u tome neke logike. Zekanović je sada u velikom zaletu, desničarska zvijezda kojoj je krila dao i uspjeh "suverenista" i Ruže Tomašić na izborima za EU parlament. Ali, bilo bi to prejednostavno. Da je htio, mogao je to napraviti i dosad. Recimo, krajem prošle godine, kad ga je stranka ostavila na cjedilu, dok je organizirao promociju knjige Igora Vukića o Jasenovcu u Gradskoj knjižnici. Na kojoj se u ljevičarsku zvijezdu prometnuo stariji Restović. Ili nešto kasnije, kad mu je supruga, dr. Ljiljane Zmijanović, izvisila na izboru za ravnateljicu NP Krka. Ne, "Zmija" je napravio nešto potpuno drukčije – iznenađujuće je prihvatio kandidaturu na izborima za Mjesne odbore, gdje ga je progurao utjecajni Ivica Bratić, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a. Računali su, valjda, svaki iz svojih razloga, da će njegov uspjeh na tim izborima biti snažna poruka i demonstracija sadašnjem vodstvu HDZ-a, na čelu s Nediljkom Dujićem i Željkom Burićem, na čijoj je strani "baza" i što "članstvo" misli o njima. Ali, avaj, ništa od toga.

Izazivački gard

Bio je to potpuni promašaj jer je Zmijanović u Starom gradu osvojio tek ćetiri – od devet mjesta – u Vijeću. Nije tada uspio kapitalizirati imidž "žrtve", pa valja vidjeti kako će sada proći nakon što je u Gradskom vijeću nastavio s izazivačkim gardom i neposluhom. Usporedo s tim, ide i suđenje povodom tužbe Ljiljane Zmijanović Upravnom sudu u Splitu, kojom traži poništenje izbora ravnateljice NP Krka, a i u HDZ-u se situacija iz dana u dan mijenja.
 

Plenkovićev neuspjeh na izborima za EU ide mu u prilog, jer će se HDZ se morati okrenuti udesno, ili barem tolerirati svoje "desničare", odnosno, "konzervativce", a u tom je kontekstu i njegova šansa. Zašto bi išao – ili trčao - kod Zeke kad mu se može otvoriti prostor i u samom HDZ-u? Pa, izbori su – oni parlamentarni – već dogodine.
Za zajednički će stol sjesti i oni koji sada prelaze na drugu stranu ulice samo da se ne moraju sresti i javiti jedan drugome...

20. travanj 2024 02:57