StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Odlaze li Turci s Baldekina?

27. rujna 2018. - 11:17

Pripremaju li Turci tihi odlazak s Baldekina!? To je pitanje koje silno muči "vječne" zaljubljenike u šibensku mušku košarku, a vjerojatno najviše novog trenera Mira Jurića. Zašto posebno Mira? Pa, zato što on cijelo ljeto gradi crkvu bez zvonika ili uigrava momčad koja nema klasičnog centra. Ne svojom voljom. Svaki prijedlog o potencijalnom "tornju" na Baldekinu predsjednik "građana" Turčin Bashar Egemen ocijenio je skupim.

Cijelu, zabrinjavajuću priču potenciraju informacije kako s Baldekina polako nestaju reklamni panoi vezani za tursku Dogus grupu. Tvrtke, koja, inače, napušta strateško sponzoriranje košarke.

Igra bez 'tornja'

- Šibenik je ostao kao jedini klub od nemalog broja košarkaških momčadi koji je dosad sponzorirala Dogus grupa. Stoga, nije isključena priča o polaganom, ali časnom povlačenju Turaka s Baldekina - otkrio nam je Neven Spahija, koji je na "privremenom radu" u Tel Avivu, a koji nikad nije pokidao veze stvorene u doba kad je vodio turski Fenerbahče.

Prošlosezonski Zulin "štos" sa šibenskom košarkom bez "tornja" bio je, ruku na srce, provaljen u proljetnom dijelu prvoligaške utrke. I ne samo to. U tom su konceptu najviše patili mladi, nadareni Šibenčani, koji su bili prisiljeni prihvaćati uloge u kojima se ne vidi njihova perspektiva. Grijeh je Tonija Nakića gurati na "četvorku", kad je njegova budućnost na vanjskim pozicijama. Ni Pavao Paić, dvometraš s mekanom rukom, ne smije puno trošiti minute na "petici" koja nije njegovo prirodno mjesto.

- U ovom trenutku je praktički nemoguće na hrvatskom tržištu naći "peticu" solidne kvalitete. Kao jedini mogući izlaz čini mi se angažiranje nekog mladog Amerikanca - uvjeren je jedan od najiskusnijih košarkaških menadžera, zagrebački Šibenčanin Robert Jablan.

Tomislav Ivišić

"Građani" su se, pak, sjetili šibenskog zeta Franka Kaštropila, te tako bitno ublažili problem. Ako se, pak, pozovemo na ne tako davnu izjavu sportskog direktora Filipa Vukičevića "da je Baldekin u potrazi za dvojicom, ne samo jednim centrom", onda htjeli ili ne htjeli moramo otvoriti pitanje nadarenog dvometraša Tomislava Ivišića koji je zaslužio zlato na kadetskom prvenstvu Europe. Kod medijskog predstavljanja hrvatskih „zlatnika“ lako je bilo uočiti da iza Tomislavova imena stoji KK Dražen Petrović, a ne GKK Šibenik.

Ne treba biti posebno pametan da bi se zaključilo kako je to najbolji indikator neriješenih (financijskih) odnosa šibenskog prvoligaša i škole košarke. Da je cijeli teret preseljenja Tomislava i njegova brata Zvonimira iz bosanskog Viteza dosad bio na leđima Gordana Barake, Josipa Milakovića i drugih, koji najizravnije brinu o šibenskim košarkaškim inkubatorima.
Logika sugerira da bi se na proljeće, ako ne i odmah, Ivišić trebao preseliti među prvotimce. Dakako, ako se dogovore Filip Vukičević i Josip Milaković.

A kako se sve vrti oko novca, rubriku valja zaključiti optimističkim stavom šibenskoga gradonačelnika Željka Burića:
- Ja sam razgovarao s čelnikom Dogus grupe i, vjerujem, prebrisao nesporazume. No, neovisno o tome, u gradskom proračunu ima dovoljno novca da se Baldekinu nadoknadi iznos koji bi eventualno Turci uskratili "građanima".

02. svibanj 2024 17:33