StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Nije meta Nella, nego Dujić i Burić

23. ožujka 2019. - 09:19

Ima li ijedan registar ili popis u Hrvatskoj a da išta vrijedi i da se u njega možeš pouzdati? Teško. Mi ne znamo ni koliko imamo birača i kako koji ministar u MUP dođe, obećava da će baš on to riješiti. Ne znamo mi ni koliko je potpisa prikupljeno za referendume, koliko je među njima pravih, a koliko falših. Ni popis stanovništa nemamo još točan ni konačan, iako je od njega prošlo već osam godina. A kažu da nas je manje od četiri milijuna! Indija je svojih milijardu i pol nepismenih i bez adresa uspjela popisati!

Ne znamo ni koliko se ljudi iselilo iz Hrvatske - točnije popise imaju Nijemci nego mi - da o registru hrvatskih branitelja i ne govorimo. Službeno ih je, danas kada se na tome mogu ostvariti povoljnije penzijice, ili do jučer, kad se na temelju toga moglo uvesti auto bez carine, bilo više od pola milijuna. Neslužbeno, da ih je toliko bilo, rat ne bi trajao četiri ili pet godina - bravo, ne znamo ni to, ni kad je počeo ni kad je završio - nego bi u mjesec dana hrvatska oružana sila zgazila sve do Zemuna, a Šime Đodan bi zabio hrvatski barjak na Romaniji, lakše nego američki marinci na Iwo Jimi.

Malo jače evidencije

Odgovoriti, u takvim uvjetima, je li Nella Slavica, nova ravnateljica NP Krka, sve donedavno bila istodobno članica HNS-a i HDZ-a, nemoguća je misija. Stranačke su nam evidencije isto malo jače. HDZ je vodi od 2007. godine kao svog člana, a iz "narodnjaka" odgovaraju - svašta. Te da je nemaju u evidenciji središnjice, u ŽO Zadra da je imaju, ali da je nikad nisu vidjeli, ona veli da se ne sjeća da je ikad potpisala pristupnicu. No, prosječnom čitatelju dnevnih novina teško da je bistro, zašto je to sada uopće bitno. Koja je razlika? U programu? Dajte, nemojte me zasmijavati. Pa zar nisu HNS i HDZ ionako u koaliciji?

A sad je to tema dana, misterija kojom se sve novine i portali bave, Nediljko Dujić to raspetljava, premijer se time bavi... Josipa Rimac se brani od aluzija da je ona to plasirala u javnost, dala novinarima. I to vrlo uvjerljivo - "Ja sam pokazala i dolaskom na proslavu 29. obljetnice HDZ u Šibeniku da sam izbor ravnateljice NP Krka prihvatila i da ga poštujem, za razliku od nekih drugih." Koji su to drugi? Oni koji su izišli s istog skupa dok je Dujić govorio da treba dati šansu mladima i stručnima, Branimir Zmijanović i njegova supruga dr. Ljiljana Zmijanović, koja nije prošla na izboru za ravnateljicu NP Krka? Ako i nije istina, zvuči logično. Nije samo Josipa imala motiva...

Zasad su prejaki

Nellino članstvo u HNS-u zapravo je nebitno. Ali je suza koja ide na oko. Jer, prave mete su ionako Nediljko Dujić i Željko Burić, odnosno vječna borba za (pre)vlast u gradskom i županijskom HDZ-u. Desno krilo stranke, osobito "mladi lavovi", koji čekaju u niskom startu, nezadovoljni su Dujićevim i Burićevim kadroviranjem i politikom i podjelom plijena; HNS-ovac Malenica u "Vodovodu i odvodnji", dojučerašnji vijećnik i predsjednik HNS-a Petar Mišura u gradskom Uredu za gospodarstvo, do jučer je HNS-ovac bio u "Elektri", isto kao i u NP Krka SDP-ovac.

A sad, kad je napokon otišao - ili bolje reći ostao, samo na drugoj katrigi - umjesto "prave" članice HDZ-a i braniteljice - dolazi opet neka suspektna, "HNS-ovka". A di smo tu mi, zar smo mi dobri samo kad treba glasati, dati glas za izbore, pitaju se stranački nezadovoljnici. Koji su zasad još uvijek u manjini, jer i Dujić i Burić iza sebe imaju izborne rezultate, skoro kao nitko prije njih. Pa su zasad prejaki. No, to nije razlog da ih se svako malo ne testira na stres-testu. A idu i novi, EU izbori, hvataju se pozicije. Čeka se da netko posrne...

27. travanj 2024 06:19