StoryEditor
KolumneGovoreći otvoreno

Nama ništa ne triba dok se ne desi

22. srpnja 2017. - 13:29

Po prilici oni isti koji su se prije samo koji mjesec ili godinu dizali na zadnje noge na mogućnost da Hrvatska ponovno uvede služenje vojnog roka sada su bili prvi među onima koji nakon požara koji su zaredali zadnjih dana zavikali – a di je vojska? I prezrivo frktali – 100 vojnika ministar Krstičević stavio na raspolaganje! E, a da koliko će? Da je bilo slušati vas ne bi imali ni tih sto. I njih smo dovukli iz Gospića da nam obrane vojnu bazu u Žrnovnici iznad Splita što znači da ih nema nigdi bliže.

 

Općenito, nama ništa ne triba i sve nam je bacanje novaca dok se šta ne desi. Onda nam triba sve, i to ne odmah, nego po mogućnosti jučer. I onda nam je svak kriv samo ne mi. '"Pročitajte kako ćete izbjeći služenje vojnog roka" bio je tada naslov iz jednih naših dnevnih novina. Drugi je bio "Uložite prigovor savjesti ako se upisujete u vojnu evidenciju". Danas je naslov "Hrvatskoj su potrebni kanaderi i vatrogasna oprema, a ne borbeni zrakoplovi". Koji kanaderi? Oni šta zbog bure nisu mogli letjeti? I ko će ih voziti, ako nema vojnih pilota? Vozači autobusa? A di će se servisirati, ako nema Zemunika? Uzet ćemo u "Pevecu" drugoga?

Nema šta, u nas je svak stručnjak za sve, a osobito za ono što bi triba bit tuđi posal. A kad je takvi narod, zašto bi nam političari bili izuzetak. Dapače, mi njih biramo na svoju sliku priliku. Eto, Ivan Klarin se naljutio što ga nisu pozvali na sastanak s Jandrokovićem prije neki dan u Županiji pa je na svom Fejsu opalio po "hadezenjarama":

- Po kojem kriteriju su danas zastupnici u Hrvatskom saboru pozvani u Ured župana na sastanak s predsjednikom Sabora u vezi s požarom u našoj županiji. Zašto je tamo bila Branka Juričev Martinčev, a ne i zastupnici iz naše županije iz drugih političkih stranaka. Je li ovo dernek HDZ-a ili jedna jako ozbiljna situacija u Dalmaciji. Izgleda da je nakon VIP lože Wimbledona najbolje peglati image na požarištima u Dalmaciji okružen sa svojima zastupnicima, jer se mi ostali ne bi dobro uklopili u kadar. Sram vas bilo župane i predsjedniče Sabora RH na političkoj selekciji i u ovakvim trenucima - kazao je Klarin. Koji je sto posto u pravu.

Ali je izgleda zaboravio da ni on nije lani u 11. mjesecu pozvao župana Pauka na proslavu Svetog Martina, dana općine Tisno. Dapače, proglasio ga je personom non grata u općini Tisno - jer da im nije pomogao oko Zavoda za hitnu medicinu – pa je potpuno deplasirano od nekoga koga si proglasio nepoželjnim u "svojoj" općini očekivati da te on pozove u "svoju" županiju. Da se slikaješ zajedno s njime. Kao što se Klarin slikavao zajedno s Brankom Grčićem na otvaranju sportske dvorane u Tisnom, u siječnju 2015. na koje također nije pozvao Pauka. Tada nije izgovor bio da nije pomogao oko Zavoda za hitnu medicinu, nego da nije ništa pomogao oko dvorane.

 

A i Pauku bi bilo pametnije da malo smiri "najbrži prst" na svom Fejsu na kojem je napisao kako ima jednu davnu želju još iz policijskih dana – "da je uvatit nekog od ovih potpaljivača pa ga obisit za neku stvar." Ostavite, župane, potpaljivače policiji, kažnjavanje sudu, i ne rušite vjeru u sustav za kojeg tvrdite - u istoj objavi - da funkcionira "više-manje besprijekorno". Kako funkcionira više-manje besprijekorno ako je sve oko nas puno "potpaljivača" – u zadnjih deset dana 79 požara - a policija ne može uvatit niti jednog?

15. travanj 2021 04:59