StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Muzika pušionata

7. svibnja 2019. - 10:32

Često sam u prilici citirati znamenitu rečenicu koju pripisuju Igoru Mandiću - Nisam kokoš, ne znam snijeti jaje, ali znam prepoznati mućak. Dakle, nisam operni pjevač, nisam Hrid Matić, o glazbi nemam pojma, pogotovo ne klasičnoj - ne razlikujem Bacha od Mozarta - a o pjevanju još i manje. Ne razlikujem ni alt ni bas od kontrabasa, ali da je situacija oko ukidanja festivala klasične glazbe "Musica Appassionata" mućkasta - to je valjda jasno i muzičkim analfabetama kao što sam ja. Najprije, zašto se uopće ukida taj festival? To ne zna nitko u Šibeniku, a očito ni sam gradonačelnik dr. Željko Burić, koji je najprije poslao na Gradsko vijeće odluku o ukidanju festivala, a onda ju je povukao prije nego je sjednica gradskog parlamenta i počela. Tako da sad imamo festival koji Gradsko vijeće nije ukinulo, ali nemamo voditeljicu festivala jer je ravnatelj kazališta ukinuo njezino radno mjesto.

Hoću - neću

Ajmo redom. Ravnatelj kazališta Jakov Bilić kazao je da je kandidirajući se za ravnatelja donio svoj program i da u njemu nije bilo "Musice Appassionate". Pošteno od njega. I od Kazališnog vijeća, a na koncu i od gradonačelnika koji je tu točku dnevnog reda - o ukidanju festivala - stavio na Gradsko vijeće koje ga je prije 11 godina i osnovalo. No, onda je prijedlog povukao onaj koji ga je i predložio, dr. Željko Burić. Zašto? Možda zato što je odluka o ukidanju MA podigla malo previše prašine, što je peticiju protiv te namjere potpisalo 200-tinjak uglednih hrvatskih umjetnika?!

A, ne, ne. Nego je gradonačelnik - pored priče o programu ravnatelja - počeo i priču o tome da treba vidjeti koliko festival košta, koliko ima posjetitelja, te da će on poslati unutarnju reviziju koja će pročešljati papire MA u zadnjih pet godina...

- Tada ćemo vidjeti kako je taj festival vođen, je li bilo fiskalne odgovornosti, a onda ćemo sve podatke dostaviti vijećnicima. Zato i je odluka bila da je bolje nešto odgoditi, a ne napraviti odluku na štetu grada. Trebamo se voditi činjenicama i argumentima, a moramo i shvatiti da ravnatelj ima odgovornost ne samo vođenja programa, već i fiskalnu odgovornost - poručio je gradonačelnik Burić.

Poslije čijeg "objašnjenja" tek ništa nije bilo jasno. Naime, isti onaj koji je predložio da se festival ukine, donio je odluku da se ta odluka - odgodi. Dakle, ne promijeni. Filozofirajmo dalje - mi znamo da ćemo ga ukinuti, ali nećemo sad odmah. Nego kasnije. A zašto ne odmah?! Zato što se trebamo voditi činjenicama i argumentima?! A čime ste se, gospodo, vodili dosad?! I sada ćemo vidjeti kako je taj festival vođen, nakon pet godina! A tko vam je branio gledati i prije? Zar vam to nije posao! Zar ne radite reviziju stalno, svake godine? Osim toga, zar je revizija uopće bitna, ako MA nije u programu novog ravnatelja?

Nisam ja, on je

Ili je bitno zapravo samo to što bi onaj koji ukida festival "Musica Appassionata" želio da ispadne da on nema ništa s tim? Pazi, tako da ostanem nevina, rekli bi purgeri Zvonimira Majdaka. Mi smo u Šibeniku malo greziji, pa kažemo - Mi bi se j..... ali da nam ne uđe. No, to neće biti moguće. Ako se festival ukine, ukinut će ga Gradsko vijeće u kojem HDZ ima većinu. A na čelu tog HDZ-a je gradonačelnik dr. Željko Burić, predsjednik njegova Gradskog odbora. Neće ga ukinuti ravnatelj Jakov Bilić. Na koncu konca, ne može Jakov Bilić narediti HDZ-u kako će glasati u Gradskom vijeću. On ne da nije predsjednik stranke u Šibeniku, nego čak nije ni u HDZ-u. Znam da bi htjeli, ali oni - i onaj - koji ukidaju "Musicu Appassionatu" ne mogu se sakriti iza njega. I iza revizije.

26. travanj 2024 18:35