StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Modrulj ol' veliki bili pas? Najgore ujida mineralna...

19. lipnja 2019. - 10:48

Vanka svoga običaja, El Tigre je odma jutron ranije u betulici naručija dva-tri griza oglavine i zalija prvo bilin gemišton dva u tri, a onda crnon bevandon iste mire. Dobra Parona gleda ga sva u čudu zbog neočekivane promine u dnevnomen ritmu svoga najmilijega gosta i rođenin očiman ne viruje kako su brže-abolje nestali zalogaji i ota vinčina u njegovin justiman. Ka u škalju, ol' da ih je progucala jama bezdanka, svejedno. A inače, znade se već njegov zavaj: pivu makne odma poslin jutarnje beštime, dočin protrlja oči, a štokoda za u kljun zatraži tek kada se dobro digne sunce.

- Pa šta mišate bilo i crno!? Smantaće vas, nije to dobro, danas će biti vruće supriko 30 gradi! - svituje ga cila zabrinuta.

- Kakve veze ima jel' te ugriza crni ol' bili pas? - okrenija je stvar na sprdanje. Pa čak ako te i morski pas ujide, svejedno, doda je veselo i pružija jon čašu priko šanka tražeći još. Bili gemišt, pa neka iđe u krug!

Prije će napast dinosaur!

Nevoljko mu je ulila zabrinuta di bi ga to moglo odvesti, a onda mu se povirila kako jučer na Rizalištu nije mogla od stra'. Prvu ovogodišnju banjadu napravila je brčakujući se u plićaku, ka dite i neprestano se obazirala da digdi ne ugleda kakvu peraju u jurišu na nju. Kako mu samo more biti svejedno oće li ga napasti morski pas? - nikako jon nije jasno.

Doduše, ode po sridi nisu crni oli bili, nego modri i bili, ali dođe mu na isto.
- Kol'ko se kupan u moru, veća je vjerojatnost da me izide dinosaurus mesožder nego morski pas. A i vama, šta se banjate dok van se koža ne zgrišpa, svejedno je oće li napasti modrulj, koji grize od stra', oli veliki bili, šta nasrne jerbo se zabuni, kako su nan već objasnili stručnjaci. Nema vas u oba slučaja, a vaši se nasljednici poslin jedino mogu žaliti u "Potrošački kod" – objasnija jon je strpljivo. Onda je lapljivo posuklja oni gemišt, huknija od gušta i pružija jon jopeta čašu.

- A šta se vi to ne kupate, kako samo morete izdržati ove naše zvizdane bez banjade? - priupitkuje pružajući mu crnu bevandu. Namisto njega odgovorija je Bili Smo Uskoro, taman je zakoracija u bufetić.

- Ne banja se iz ekoloških razloga! - uskliknija je. I onda je, praćen klimanjen glave svoga prijateja u znak odobravanja, ispriča kako i zašto. Imali su naime, nji' dvojica i tuti kumpanji veselu, burnu litnju noć davno na Zlarinu. Iće, piće, pisma i već šta iđe, pa se El Tigre jutron zarana iša rasfriškati na žalu. Uša je u more prvo do po bedara, a onda oko sebe ugleda pet-šest krepanih, sasvin sitnih šparića. Vrzmali su mu se prvo oko nogu, da bi u trenu zaplivali leđno! I kada je svatija kakav poguban utjecaj ima purgavanje njegovoga tila na morski eko sustav, odlučija je: nikad više u plavo. Šta bi tek bilo da je zapliva?

Ekološki stav

- Svaka čast, to se zove ekološka svijest, to je pravi zeleni stav! - zacičala je oduševljeno Dobra Parona i počastila ih turon. A onda je oprezno priupitala: šta mislu, zašto se veliki bili morski pas zabuni, pa nasrne na čovika? Jel' zato šta mu kupač sliči na tuljana? Bil' se zabunija i nježinomen slučaju?

- Ma kakvi, rekli su uglas, nakon šta su je teke izdaljega obamirili od glave do pete, ka manekenku na bini. S vamin bi jedino očačka zube nakon kakvoga tustoga Čeha ol' Švabe.

- Fala na komplimentu, rekla je koketno namištajući frizuricu, na šta ju je, nenadano, ka napad velikoga biloga sustiga El Tigre s ričima da u moru još uvik preostaje modrulj, a on aburdaje od stra'. Otoga se njojzi triba čuvati...

- A vas su zato, dobro izgrizli i crni i bili pas! - rekla mu je posprdno gledajući ga kako se ljulja na nogaman i zapliće jezikon.

- Ma kakvi, pogrešno! - ne da na se. Ako me nešto smete u vakvin prilikama, uvik je kriva mineralna iz gemišta!

24. travanj 2024 13:03