StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Moderni vukovi janjetinu jedu na karticu

5. ožujka 2017. - 18:44

Narodne su poslovice esencija narodne mudrosti. Ona nas je održala vjekovima – a ne pisma – njojzi hvala. Jedna od tih narodnih poslovica za sva vrimena veli kako ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe. Jer, kad se gladni vuci spuste s planina, u potrazi za hranom, znaju da će ako lavežom ne alarmiraju ljude u selu, oni prvi stradati pred naletom predatora. Zato bjesomučno laju još dok vuci zavijaju i dok se kupe u čopor, prije nego krenu u pohod. Poslije će biti kasno. Ako se pitate čemu vas ovim prastarim ruralnim metaforama i poredbama davim, s kojim pasima i kojim vukovima, jerbo toga danas više nema nigdje osim u bajkama, onda ću vam umjesto demanta samo reći – pitajte Josipa Zanzu. Pa njemu recite da ih nema. Gladnih HDZ-ovih vukova. Koji doduše nisu zainteresirani za njegovu glavu, nego samo za katrigu. Jer moderni vukovi janjetinu jedu na karticu. Koja ide s katrigom i pravom potpisa.

Svaka četvrta lažnjak

Naime, ovih se dana zakotrljao po Zanzu iznimno neugodan skandal. Otkrilo se, naime, da se u ustanovi kojoj je on na čelu, Nacionalnom parku Kornati, godinama tramakavalo s takozvanim 'duplim' ulaznicama koje se obično izdaju kad gosti parka izgube originalnu kartu. Takve ulaznice su se pravile masovno i izdavale gostima kao originale, a novac je umjesto u blagajni NP-a ostajao u privatnim džepovima. Kako u nas svi sve znaju, samo muče dok cijela stvar ne pukne, tako se i po Murteru odmah mogla čuti priča da je svaka četvrta ulaznica bila takva, dupla, te da je u džepovima spretnih sezonaca – umjesto u državnoj blagajni - sve skupa završilo tko zna koliko kuna. Procjene idu od nekoliko stotina tisuća pa do više a od milijun kuna. Kako je otkrivena lupežarija? Neki kažu da ih je otkrila interna kontrola parka nakon što je lani uveden elektronski sustav kontrole naplate, a drugi da su park alarmirali upravo ovi što su im prodali elektronski sustav naplate. Bilo kako bilo, Zanzi je odmah bilo jasno što slijedi poslije naslova 'Uskok u NP Kornati'. A on SDP-ovac na ravnateljskom mjestu, a HDZ-ova Vlada. Jedina mu je nada Most. I mostov ministar Slaven Dobrović na čelu resornog ministarstva zaštite okoliša. S kojim je preživio već jednu HDZ-ovu vladu – on i kolega mu u NP Krka Krešimir Šakić – onu Tihomira Oreškovića.

Nema skandala, nego kvalitetnog rada

Zato je Zanze, vidjevši da se gladni vukovi spuštaju s planine, požurio da ovaj neugodan skandal koji mu je došao u najgori tren – vrag odnija i elektroniku – barem malo stavi u pravi kontekst. Pa je tako, pokušavajući spasiti što se još spasiti dade, priopćio novinarima kako 'ovo što se događa u Nacionalnom parku Kornati nije skandal nego dokaz kvalitetnog i transparentnog rada uprave. Mi smo sami unutarnjom kontrolom otkrili prevaru i shvatili koliko nam je sustav bio manjkav. Da smo ranije imali elektronski sustav, makinacije s ulaznicama otkrili bi nakon pete duple prodane ulaznice, ali bolje ikad nego nikad – izjavio je Josip Zanze. Dakle, nema u NP – sačuvaj Bože – 'organiziranog kriminala, u koji bi bili upleteni rukovoditelji' nego samo 'običnog', u kojem ćapaju sezonski radnici. Kako je kod nas već red i običaj. Nema ni USKOK-a, nego samo obične, naše, domaće, krim policije. Koja je preuzela slučaj.
Samo, oni kojima je jedina nada Most moraju znati da uz njega obično ide i pjesma - 'O Bella Ciao'.

19. travanj 2024 22:03