StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Lako se bahatit Neri. Ajte 'Funcutima'!

8. srpnja 2019. - 10:46

Operacija na otvorenom srcu? Ne, opasnije je od toga! Jer, od toga umire samo jedan, a od ovog bi bez glave ili barem sakati mogli ostati mnogi. Demontaža bombe? Nešto slično, ali je još pogibeljnije od toga. Jer i kod deminiranja postoje neka pravila, sheme, uzance struke i zanata, vojske i bojišta. A ovdje je ulica u pitanju. Tu te ni zakon ne štiti, a ni škola ti ne vrijedi - nemaš pojma po čemu hodaš ni di bazaš, ni di je upaljač a di barutno punjenje, di je razvučena glavna žica a di skrivena mina iznenađenja. Koja pali sve posloženo u seriju. Sve tu naizgled može ići kao po loju, a onda se u jednom trenutku oteti kontroli, dovoljan je jedan krivi korak, ili pogled, pa da sve ode u lagum. U svakom slučaju, šibenska gradska uprava drhti, a u HDZ-u oni koji znaju, ili su svjesni o čemu se radi, ili barem slute, nastoje biti što dalje od izvora potencijalne eksplozije. Kutre, napeto motre, a ako ih ko šta pita – Nemaju pojma. Nisu oni u tome! O čemu je riječ? Pa o privatizaciji HNK Šibenik, o čemu bi drugom?
 

I gaće padaju!

Pa, niste valjda mislili da je o drugoj kući istog imena, kazalištu, riječ? Ma kakvi, pa tu možete svima glave poskidati, a da nitko u gradu, kao u pjesmi, 'niti pisnu niti zubi škrinu'. Tu se može biti i bahat, pa reći, za dvjestotinjak uglednih hrvatskih umjetnika Maksim Mrvica, Tonko Ninić, Stefan Milenković, Dunja Vjezović, koji su potpisali peticiju da ostane 'Musica Appasionata' 'Pa neće oni meni krojiti politiku, što (ho)će a što neće biti u mojoj kući!' Ali, kada je drugi HNK, onaj sa Šubićevca u pitanju, onda se kapa skida – a ako treba, padaju i gaće – pa se ponizno traži koncenzus svih stranaka u Gradskom vijeću. Zašto? Zato što je dobar strah kome ga je Bog da(o)! Jer, ako sutra šta krene krivo- a nije pitanje hoće li, nego samo kada će- pa kad se digne raja i krene huk 'HDZ, pederi..., prodali ste, ukrali ste, sjebali ste... (nastavite niz). E, da bi se tada, u tom trenutku moglo reći: Nismo mi sami! Ništa mi nismo radili na svoju ruku. Svi su bili za to! Cilo Gradsko vijeće. Svi su o tome odlučivali. Eto, to je razlog zašto ovih dana iz šibenske gradske uprave najavljuju kako će ponudu 'indijske grupe' češljati povjerenstvo šibenskog Gradskog vijeća koju će činiti 'po jedan predstavnik svake političke stranke koja participira u Gradskom vijeću Šibenika. Ocijeni li to povjerenstvo da je ponuda Indijaca pravovaljana, mora se sazvati sjednica Gradskog vijeća koje će donijeti konačnu odluku o prodaji kluba sa Šubićevca.' Jebate, jesu demokratični kad triba skinit eventualnu odgovornost sa sebe! Kao da nemaju apsolutnu većinu u GV-u! Ali, eto, interesantno je vidit da se i HDZ nekog boji. Kad nema oporbe, onda barem 'Funcuta'. Strah ih je njihove reakcije. Pretvorba, privatizacija, prodaja, oprost dugova- ima li gorih riječi u hrvatskom jeziku? Biž ća od toga! Neš tu nać Gandhija!
 

Ave, Cesare!

A koliki je strah u pitanju, najbolje govori to što nitko o Indijcima ne želi zucnuti ni slova. Ni o Indijcima, ni o domaćim Indijancima. Koji su ih doveli. Ništa mi ne znamo ni o njima ni o ponudi. Jasno je i zašto. Onaj tko o njima zna išta, tko o njima prvi zucne, taj je s njima - i Indijcima i Indijancima - u dilu. Gledali ste 'Kuma' ? Kada je stari don Vito kazao sinu Michaelu - Onaj tko ti prvi predloži sastanak, taj je izdajica. Pa je Tesio ostao bez glave. Zato se svi prave Englezi. Pa šute. Tobože, zbog natječajne procedure. Ne žele oni ništa prejudicirat. Odatle i ovaj muk. Iz službenih kancelarija. Muk koji čeka huk. S tribina. Ni silni Cesar nije se usuđivao okrenuti palac dolje onom kome bi ih tribina digla, a kamoli će oni koji izlaze na izbore svake četiri godine.

19. travanj 2024 14:43