StoryEditorOCM
KolumneGlava Šotobraco

Kvadratura TEF-a u kartici ministra

22. svibnja 2019. - 10:47

Dronovi rano letu! - konstatirala je Dobra Parona, čitajući u novinaman kako će šest avijončića na baterije i daljinski, sa malešnin, smišnin, propelaman ka na stolnomen ventilatoru, čuvati naše more od ilegalnih ribara.

Samo neka završi konferencija o ribarstvu eto njih nebu pod oblake, a kada ne budu patrolirali priko modroga, onda će zujati poviše borovine, da ne bi digdi požar izbija.

- To šta ste rekli, u isto vrime je i novi kurikulum – jel' se tako reče – iz lektire. U naše vrime bilo je da smo čitali "Orlovi rano letu". Sada su oti dronovi, pa neka su, više je i vrime. Novi zeman, nove tehnologije, a ne ka Ikar, montiraš krila od tičjih perušina, pa onda iz sića gasiš požar, ka na Jadranskin susretiman! - komentira El Tigre, namigujući svomen kompanjonu zamišljenon nad svojon travaricon.

- Sve nešto razmišljan da oto sa dronoviman more biti novi kurikulum svugdi osin u Istri. Tamo bi njiovi IDS-ovci tili da "Galebi rano letu"... A sve ono, Istra nešto ka naša najrazvijenija regija, te multi-kulti, multi praktik i štajaznaden, da bi na kraju spali na galeba.

- Puštite, ne grišite dušu, tamo je dan žalosti zbog "Uljanika" i ne triba jude dirati u njiovoj tuzi i boli! - prikorila ga je Dobra Parona. Uostalon, rekla mu je gledajući ga ka da je skrenija – svugdi di je more galebi rano letu, pa jon nije ćaro šta bi tute Istra bila nešto posebno?

Uša matrijal u se

- Ma ne oti galebi, tice, nego galebi jugoslavenski vojni avijoni, sa svin obilježjiman u krvi propale države. Taman nakon šta je oni župan Valter Flego poručija ministru obrane Krstičeviću da rvaski fantomi neće parati istarsko nebo, poviše Pule su nekoliko dana paradno tribali letiti galebi reoplani. Onda su glas digle braniteljske udruge, pa su se makine odjedanput pokvarile i od svega nije bilo ništa, sitija ih je Bili Smo Uskoro.

- A eto, Valter brani Istru! - otpovrnija je El Tigre i doda da je Kineza ipak prikoviše, a on ima samo jedan šaržer i to sa slipin meciman. Zato mu biće, ne fali suza za dane žalosti: mrska država više neće našin šoldiman krcati visoku peć brodogradnje di naručitelj pogodi posal za kruzer od 200 metara, a nakon debeloga isteka svih mogućih rokova isporuču mu pasaricu... Pofalilo, uša matrijal u se, znadete li vi šta je to kada litnje sunce upači u pulski škver? Još ovi zvizdan od klimatskih promina! To je da se smrzneš...

- E, a ko ne bi žalija za miljardaman koje mu problem vaik pometu ispod tapeta? - šmrcnila je Dobra Parona i procidila da je eto, svega na rvaskome nebu u zadnje vrime. I dronova, i orlova i galeba... A nažalost, ima i "Obadva, obadva, oba su pala!" - jedva je izrekla kroza suze.

Nemaju vrimena za zvizdarije

- O čemu vi? Di će pasti, a još nisu ni poletili? Lideri u ribarstvu, lideri u zaštiti mora, reka je ministar Tolušić! - strelimice se oko sebe okrenija El Tigre zabrinut da ih ne čuje ko drugi.

- E, baš on. Tolušić i Goran Marić... Oba su poštena i vridna pala, niko više nije osta i šta će sada biti sa nama, ko će nan svitliti pute? - sve jon suza suzu stiže. Tolušića nije srušila "Afera Papak", al' posrće na kvadraturi kuće i terena... A dobromen Goranu Mariću glave će doći skaline od rosfraja šta mu direktno iz vikendice u Živogošću vodu u more, da ne spominjen kod obojice sumnjive veze sa izvođačon radova i prodavateljon – neutješna je Dobra Parona.

- Ma, nije to ništa, vidićete za koji dan. Nesporazum! Ministri puno radu i nemaju vrimena za zvizdarije, pa su Tolušiću na teren namistili kvadraturu od našega TEF-a, dok su Marićeve skale u moru one od plaže na Banju. A rubrike u imovinskoj kartici tisne...

18. travanj 2024 18:05